Przepisy Extra

Placek z rabarbaru z pianą

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
7 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
5 żółtek
Masa z rabarbarem:
1 kg obranego rabarbaru
2 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel jabłkowy

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i żółtka. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Zrobić kulę, zawinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. ¾ ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Obrany rabarbar pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dodać cukier, wymieszać i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień oddzielić powstały syrop z rabarbaru (powinno go być ½ litra). Z tego syropu odlać ½ szklanki, dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Pozostały syrop zagotować i wlać rozmieszaną mąkę pszenną. Chwilę pogotować i do gorącego budyniu dodać kawałki rabarbaru. Następnie gorącą masę z rabarbarem wylać na podpieczone ciasto i zostawić do ostudzenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać do momentu, aż piana zrobi się gładka i cukier się rozpuści. Na koniec dodać kisiel jabłkowy w proszku i razem wymieszać. Upitą pianę wyłożyć na ostudzoną masę z rabarbarem. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.

Całość włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego.

Dodane przez iwona30 w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.