Torcik jogurtowy na biszkoptowym cieście z dodatkiem owoców. To bardzo uniwersalny przepis. Podstawowe owoce użyte do wykonania tortu, tutaj ananas z puszki, można zamienić na inne np. truskawki, wiśnie albo czereśnie - w sezonie letnim jak najbardziej polecane :)
W takim przypadku warto również zamienić zastosowane galaretki owocowej i dopasować ją do użytych owoców np. do truskawek zastosować galaretkę truskawkową.
Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, a samo ciasto delikatne w smaku. Trzeba tylko upiec ciasto biszkoptowe oraz zrobić galaretkę owocową wg przepisu na opakowaniu. I na sam koniec ciasto składamy, potem schładzamy i... się nim zajadamy ;) Czytaj więcej
To ciasto to fajny i sprawdzony pomysł na letnie, wakacyjne ciasto :) Przepis nie jest skomplikowany, dlatego w jego wykonaniu mogą pomagać dzieci - to wspaniała zabawa i frajda dla naszych milusińskich, a także i nauka. Taki smakowity torcik można przygotować razem na Dzień Mamy albo na Dzień Dziecka :)
Polecamy ten smaczny torcik z masą jogurtowo-owocową do przetestowania! Warto poznać ten smak :)
Udanego wypieku i smacznego.
Upiec biszkopt w dużej tortownicy, ostudzić i przekroić na 2 części. Na jedną część biszkoptu wyłożyć ¾ opakowania jogurtu, następnie położyć połowę osączonych i pokrojonych w kostkę owoców. Na owoce położyć ½ opakowania jogurtu, biszkopt, resztę jogurtu, resztę owoców i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w dwóch szklankach wody. Włożyć do lodówki.
Można zmieniać owoce i galaretki np. brzoskwinie lub pomarańcze i galaretka pomarańczowa, truskawki i galaretka truskawkowa, wiśnie i galaretka wiśniowa.
Jogurt naturalny jest lekko kwaśny, można więc dodać cukier, cukier puder lub cukier waniliowy.
Można także jogurt naturalny zastąpić jogurtem owocowym z kawałkami owoców, wtedy nie trzeba już dodawać owoców.
Smacznego.