Przepisy Extra

Jogurtowo-truskawkowe ciasto na biszkopcie

Miękkie, kolorowe i warstwowe ciasto biszkoptowe z pysznymi masami. Masa jogurtowa i masa truskawkowa przekładana kakaowym biszkoptem nasączonym procentowym ponczem. Boki i wierzch ciasta udekorowane są bitą śmietaną - mniam! No, gdyby nie ta śmietana, to można by rzec, że to dietetyczne ciacho jest ;)Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Może być serwowane jako zwykłe ciasto do kawki, herbatki lub jako okazały tort. Można tutaj użyć mrożonych truskawek, a w sezonie letnim - oczywiście świeżych - pachnących słońcem i wakacjami.... można się rozmarzyć! :)

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
½ szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki herbaty
4 łyżki rumu
Masa jogurtowa:
700 ml jogurtu greckiego (2 duże kubki)
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 galaretka cytrynowa
Masa truskawkowa:
50 dag mrożonych truskawek (mogą być też świeże)
4 łyżki cukru
1 ½ łyżki żelatyny
Do dekoracji:
250 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie Śmietan-fix

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną dokładnie rozmieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień przekroić na dwie części.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Jogurt grecki zmiksować z cukrem waniliowym. Na koniec wlać lekko tężejącą galaretkę cytrynową i razem zmiksować.

Jedna część biszkoptu nasączyć połową ponczu (letnią herbatę wymieszać z rumem), wyłożyć tężejącą masę jogurtową, przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Mrożone truskawki przełożyć do garnka. Wlać ½ szklanki wody, dodać cukier i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut, od momentu zagotowania się wody. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Letnie truskawki zmiksować blenderem na gładką masę, dodać letnią żelatynę i razem wymieszać. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć, wyłożyć ja na biszkopt i włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać śmietan-fix i razem zmiksować. Ciasto wyjąć z tortownicy. Gotową masą śmietankową posmarować boki i udekorować wierzch ciasta. Gotowe ciasto można podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że Wam smakowało - pozdrawiam :)
Dorota [2015-04-06 23:31:17]
Zrobilam na swieta bardzo smaczne i ladnie wyglada polecam
Małgosia [2015-04-06 15:15:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.