Przepisy Extra

Tort egipski

Tort egipski to taki przekładaniec. Podstawę stanowi placek przygotowany z ciasta z orzechami laskowymi. Kolejna warstwa to przepyszna masa czekoladowa. Górna i ostatnia warstwa to masa waniliowa. Torcik egipski pokryty jest całkowicie ubitą kremówką ze śmietan-fixem i posypany prażonymi orzechami laskowymi. Czytaj więcej

Ten słodki tort o smaku orzechowo-waniliowo-czekoladowym jest łatwy w wykonaniu. Wymaga trochę pracy, ale warto się poświęcić, bo nagrodą będą pochwały za pyszny, niepowtarzalny smak. Polecamy!

Składniki:

Ciasto:
6 białek
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
20 dag posiekanych orzechów laskowych
Masa:
6 żółtek
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
3/4 litra mleka
budyń waniliowy bez cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
25 dag masła
3-4 łyżki czekolady w proszku
Do dekoracji:
0,4 litra śmietanki kremówki 30%
5 dag orzechów laskowych (posiekanych i uprażonych)

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Orzechy połączyć z mąką i ostrożnie wymieszać z pianą. Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Piec 20-25 minut w temp. 175 °C. Gotowe ciasto przestudzić.

W rondlu zagotować 2 szklanki mleka. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką, z budyniem w proszku i resztą mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do wrzącego mleka. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu (masa łatwo się przypala). Gotowy budyń zostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać czekoladę w proszku.

Na cieście rozsmarować masę czekoladową, przykryć ją warstwą masy waniliowej.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać "śmietan-fix"y". Posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort adwokat
Komentarze do przepisu:
Mi ciasto tradycyjnie opadlo :/ wiec wyszedl bardzo niski i przez to malo efektowny. Krem zrobilam z mniejsza iloscia mleka i jest rzeczywiscie dosc rzadki. Ale za to pyszny
Małgorzata [2009-03-31 16:02:07]
To bardzo się cieszę, że ciasto się udało i dziękuję za ciekawy pomysł na kolejne ciasto ;) Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-25 21:55:07]
mimo tego że nie otrzymałam na czas odpowiedzi to zrobiłam ten tort z włoskimi orzechami i w prostokątnej blaszce wyszło super dałam w środek jeszcze raz ciasto ze spodu z pół porcjii a kremu zrobiłam z półtorej porcji i do kremu dałam żelatynę a zamiast czekolady w proszku dałam capucino czekoladowe i było superpozdrawiam
m [2008-02-24 20:14:16]
Oczywiście, można spróbować zrobić ten tort z orzechami włoskimi i w tradycyjnej prostokątnej formie. Przepraszam, ale wcześniej nie mogłam odpisać, pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-22 22:48:34]
czy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie ?i czy można go zrobić na normalnej blasze?bardzo proszę o szybką odpowiedź bo chce go dzisiaj zrobić
m [2008-02-22 10:51:24]
bardzo dziękuje za szybką odpowiedź
m [2008-02-14 14:18:16]
Czekolada w proszku to coś podobnego jak cappuccino, można ją właśnie zastąpić czekoladowym cappuccino lub kakao.
Dorota [2008-02-13 22:58:24]
co to jest czekolada w proszku?
m [2008-02-12 22:51:28]
tort rewelacja
biedronka [2008-01-20 18:31:16]
dobry placek
x [2007-12-16 20:51:28]
a ja do dekoracji nie uzywam posiekanych orzechow, tylko rowniez plastikowych winogron :] takich jak na zdjeciu!! :**** pycha !!!
Makłowicz [2005-12-23 01:25:56]
Do masy polecam masło, nie margarynę. Proporcje są dobre , masa ma byc puszysta , niezbyt twarda .Do dekoracji uzywam tylko drobno posiekanych orzechów , ale na masę czekoladową daję biszkopt(upieczony z połowy porcji),na to masa waniliowa.To ulubiony tort mojej rodziny.
Jola [2004-12-10 12:22:16]
Można ugotować budyń w mniejszej ilości mleka, ale jak dla mnie podana proporcja jest idealna i budyń, a następnie krem wychodzi w sam raz. A co do biszkoptu, formę z ciastem należy włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 st.C. i piec 20-25 minut, nie zaglądając do piekarnika. Powodzenia.
Dorota [2004-07-01 22:27:08]
Tort raczej mi nie wyszedł, ponieważ krem był za żadki, proponuję ugotować budyń z mniejszą ilościa mleka!!! Po drugie ciasto na spód piekłam 45 minut a nie 20. Poza tym może być ale nie jest to żadna rewelacja.
ULESIA@OP.PL [2004-01-07 12:01:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.