Tort egipski to taki przekładaniec. Podstawę stanowi placek przygotowany z ciasta z orzechami laskowymi. Kolejna warstwa to przepyszna masa czekoladowa. Górna i ostatnia warstwa to masa waniliowa. Torcik egipski pokryty jest całkowicie ubitą kremówką ze śmietan-fixem i posypany prażonymi orzechami laskowymi. Czytaj więcej
Ten słodki tort o smaku orzechowo-waniliowo-czekoladowym jest łatwy w wykonaniu. Wymaga trochę pracy, ale warto się poświęcić, bo nagrodą będą pochwały za pyszny, niepowtarzalny smak. Polecamy!
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Orzechy połączyć z mąką i ostrożnie wymieszać z pianą. Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Piec 20-25 minut w temp. 175 °C. Gotowe ciasto przestudzić.
W rondlu zagotować 2 szklanki mleka. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką, z budyniem w proszku i resztą mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do wrzącego mleka. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu (masa łatwo się przypala). Gotowy budyń zostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać czekoladę w proszku.
Na cieście rozsmarować masę czekoladową, przykryć ją warstwą masy waniliowej.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać "śmietan-fix"y". Posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować i posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Smacznego.