Przepisy Extra

Wyśmienity i bardzo łatwy tort czekoladowy

Torty to zapewne najwytworniejsze i najważniejsze wyroby cukiernicze. Aby przygotować naprawdę wysokiej klasy tort, trzeba mieć praktykę i umiejętności na wysokim poziomie. Ale … nie od razu Kraków zbudowano. Dlatego, aby mieć wprawę i wiedzę, trzeba ćwiczyć. Najlepiej rozpocząć od łatwych przepisów.

A więc, zaczynamy! Przepis na tort czekoladowy. Tort czekoladowy wykonany wg tego przepisu cukierniczego jest prosty i szybki w wykonaniu. Ale to nie wszystkie jego zalety – jest on pyszny. Czytaj więcej

Podstawę stanowi biszkopt kakaowy, na którym znajdują się dwie warstwy, biała oraz czekoladowa masa śmietankowa. Tort udekorowany jest orzechami laskowymi w czekoladzie. Całość bardzo dobrze smakuje i prezentuje się. Zachęcamy do jego przygotowania, sukces murowany!

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 36%
30 dag białej czekolady Milka
Kakaowa masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 36%
20 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
Ponadto:
¾ szklanki mleka
Do dekoracji:
orzechy laskowe w czekoladzie

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół.

Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa).

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy śmietankowej, a na nią położyć drugą część biszkoptu lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć kakaową masę śmietankową, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę śmietankową. Tort udekorować orzechami laskowymi w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez elas w dniu
117 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ooo! To bardzo się cieszę! Ja też go bardzo lubię - mniam :)
Dorota [2018-08-07 14:56:17]
Wracam do tego przepisu co jakiś czas. Trzymam go jako warty powtórzenia.
AgaS [2018-02-10 08:35:38]
Ooo... super! Bardzo się cieszę, że się udaje i że Wam się nie znudził ;) Ja też go bardzo lubię, bo jest inny niż tradycyjne torty i mocno czekoladowy, a ja czekoladę wprost uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2017-07-07 10:47:59]
Od kilku lat przy kazdej okazji siegam po ten przepis. LatWy. Szybki. Pycha. Robilam juz go miliony razy I za kazdym wyszedl idealnie !!
Brookaciki [2017-07-06 22:00:24]
Wspaniały, nawet ci którzy raczej nie jedzą słodkiego byli tym torcikiem zachwyceni.
Adam [2016-04-29 23:15:42]
To super! Gratuluję udanego tortu i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-29 16:57:17]
Super wybór! Będę trzymać kciuki, aby tort się udał, powodzenia :)
Dorota [2013-05-25 15:05:10]
Ślicznie dziękuję za miły komentarz. Cieszę się bardzo, że wszystkie masy się udały i że tort wyszedł jak należy, no i że trzymał się mocno nawet w samochodzie :) Serdecznie pozdrawiam i kolejnych udanych wypieków życzę :)
Dorota [2013-03-04 17:33:26]
Cieszę się bardzo, że tort się udał i że smakował :) Zgadzam się, że masa jest lekka i puszysta, ja uwielbiam ten tort bardzo, bardzo, bardzo :D Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-01-18 11:48:36]
Aha, fajny pomysł na prezent - słodki prezent :) Cieszę się, że torcik zasmakował solenizantce. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-02 16:36:17]
Cieszę się bardzo, że tort się udał i gratuluję udanego wypieku. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-26 15:28:42]
Dziękuję! :) Cieszę się bardzo, że tort się udaje i że aż tak zasmakował. Życzę kolejnych udanych tortów i pięknych dekoracji :)
Dorota [2012-11-05 17:01:49]
Dziękuję :) I też tak myślę, pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-22 22:11:06]
Ojjj uroki upałów ;) ale cieszę się, że ciasto smakowało :)
Dorota [2012-07-30 14:30:24]
Bardzo się cieszę, że tort się udał i że smakował. To była udana słodka niespodzianka :) Wszystkiego najlepszego dla Was :)
Dorota [2012-06-21 12:49:34]
Myślę, że coś delikatnego można, może na dolnym biszkopcie ewentualnie na tym drugim. Powodzenia :)
Dorota [2012-06-11 09:47:29]
Dokładnie tak, powodzenia :)
Dorota [2012-03-18 21:38:50]
To super, że ten tort cieszy się takim powodzeniem. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-13 13:49:39]
Gratuluję udanego wypieku i dziękuję za nowy pomysł z kawą :)
Dorota [2011-11-15 12:11:11]
Cieszę się, że tort się udał, najlepszą pochwałą było zadowolenia dzieci. Brawo dla mamy! Również pozdrawiam :D
Dorota [2011-10-04 14:43:43]
Cieszę się, że torcik się udał. Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2011-05-24 12:37:07]
To bardzo się cieszę, że tort się udał i że wszystkim smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-23 11:10:25]
Cześć :) Dodajemy tylko to, co jest podane w przepisie, czyli roztopioną czekoladę, ona "utrzyma" tą śmietankową masę. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-21 21:55:50]
Bardzo się cieszę, że tort się udał. Również podpisuję się pod tymi słowami - tort jest super. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-10 22:02:44]
Szkoda, że tort się nie udał. Powiem tak: biszkopt wychodzi suchy, jeśli jajka są źle ubite tzn. za krótko i nie ubiją się na sztywną pianę lub za długo są ubijane (można to zauważyć, na koniec ubijania - masa zamiast się zwiększać - maleje - siada). Kolejna przyczyna, biszkopt wychodzi suchy jak jest za niska temperatura piekarnika, wtedy ten biszkopt nie może się upiec, więc dłużej go trzymamy w piekarniku - a efekt jest tego taki, że biszkopt jest suchy. Co do kremu, to ważne jest żeby go zrobić zgodnie z podanym przepisem. Bo w przypadku tych składników są 2 sposoby wykonania, ja przedstawiłam jeden z nich. Bo albo czekoladę ubija się razem ze śmietaną (i tutaj trzeba taką śmietanę z rozpuszczoną czekoladą zrobić dzień wcześniej i schładzać w lodówce 24 godziny, bo inaczej śmietana się nie ubije) albo do ubitej śmietany (dobrze schłodzonej w lodówce) dodaje się rozpuszczoną ostudzoną czekoladę (i krótko miksuje, tylko do połączenia się składników). I tu mogłoby wydawać się, że takie same składniki i technika wykonania nie ma znaczenia, niestety w przypadku takiej śmietankowo-czekoladowej masy ma znaczenie. A niestety prawda jest taka, że nie wszyscy trzymają się przepisu i robią sobie po swojemu, wystarczy zmienić niewiele, a potem przepis się nie uda i wina jest autora... tyle, że autorce przepis się udał. Jest do tego smaczny, inny niż tradycyjne torty i robi furorę na przyjęciach (o czym świadczy większość opinii). Powiem jeszcze tak, że do zrobienia tortu trzeba poświęcić sobie więcej czasu niż na upieczenie zwykłego ciasta, bo potem jak człowiek się śpieszy, denerwuje, bo tyle rzeczy do zrobienia, a ja jeszcze bawię się z tym tortem, i potem wszystko się psuje (bo ktoś kiedyś powiedział jaka atmosfera pracy, taki tort). Oczywiście zawsze można sobie ubić samą śmietanę (tak jak to Pani zrobiła). Czasami bywa też tak, że sama śmietana też się nie ubije, po prostu. Od czego to zależy nie wiem... być może od jakości składników (w przypadku podanej masy, warto zwrócić uwagę na czekolady, z najtańszymi czekoladami bywa różnie - ja ostatnio użyłam czekolad Milka) lub może to też taka złośliwość losu. Przepis podałam na stronę (dodam, że nie jestem jego autorką), gdyż go wypróbowałam wielokrotnie i zawsze z pozytywnym efektem. Ten tort jest naprawdę pyszny - warunek taki, że musi wyjść :) Szkoda, że u Pani było inaczej. Również pozdrawiam.
Dorota [2011-03-28 11:11:03]
Moja duża tortownica ma 7 cm wysokości, w przypadku nieco mniejszej tortownicy wyjdzie wyższy tort. Powodzenia :)
Dorota [2011-03-01 19:11:19]
:) to bardzo się cieszę, że tort wszystkim zasmakował. To teraz mi nic nie pozostaje jak życzyć samych udanych wypieków :)
Dorota [2011-02-18 08:51:03]
Biszkopt piekłam w zwykłym piekarniku.
Dorota [2011-02-11 22:32:40]
Cieszę się, że tort się udał i że smakował :) Fajny pomysł z tym masłem, dziękuję w przyszłości na pewno skorzystam. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-22 10:10:05]
Tort pyszny,własnie go zajadam. Dziękuję za zainteresowanie Dorotko. Jeśli chodzi o tę masę z białej czekolady to niestety wyszła za rzadka. Ma się trochę oleju w głowie hihi, dołożyłam pół kostki masła i zmiksowałam z masą. Zgęstniała od razu i wcale nie straciła na smaku. POLECAM to rozwiązanie wszystkim którym masa wyjdzie zbyt rzadka. Torcik pychotka!!!!
Pasz_ [2011-01-21 18:45:16]
Witam, mam nadzieję, że tort się uda i że będzie smakował Solenizantowi. Sto lat dla Niego! :)
Dorota [2011-01-19 11:54:04]
Hej witam, jestem w trakcie robienia tortu . Jak do tej pory wszystko ie bylo ok prócz białej masy. Jakaś rzadka mi wyszła ,wstawiłam do lodówki żeby stwardniała ,mam nadzieję że tak się stanie. Syn ma jutro urodziny i lepiej żeby z tym kłopotu nie było. Skosztowałam obie masy i są pyszne :)odezwę się jak mi poszło i czy smakował.
Pasz_ [2011-01-19 11:52:59]
Ten tort jest rewelacyjny!! zmieniłam tylko troszkę proporcje. Piekłam biszkopt w formie o średnicy 23 cm więc wyszły 3 warstwy biszkoptu, a śmietany dałam w sumie 0,6 litra (3 opak.po 200ml) i łącznie 4 czekolady (2 białe,1 mleczna i 1 gorzka) masy starczyło idealnie na 2 warstwy ciemne i 2 warstwy białe+wysmarowanie brzegów tortu dookoła. Polecam przepis bo biszkopt jest super eleastyczny i wilgotny więc zdecydowanie nie trzeba go nasączać. Do środka dorzuciłam wiśnie, a brzegi obsypałam migdałami, wierzch posypałam startą czekoladą i udekorowałam białymi i ciemnymi kulkami czekoladowymi. Tort pięknie wygladał i bardzo smakował!! Za tydzień powtórzę wyczyn:)
Kinga [2011-01-14 10:27:25]
Gratuluję! Bardzo się cieszę, że pierwszy tort tak fajnie się udał i że smakował :) Życzę kolejnych smacznych wypieków i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-23 11:15:06]
Ha! To byl pierwszy tort w moim zyciu i udal sie znakomicie! :D Bardzo dziekuje!
Ola [2010-12-19 18:43:29]
To bardzo się cieszę, że ten tort tak zasmakował i że się udaje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-23 09:21:59]
Tort pyszny:) Przepis rewelacja:) Robiłam już cztery razy i za każdym razem wyszedł idealnie:) A co lepsze, nigdy wcześniej tortów nie robiłam...Wszyscy się zajadali i byli zachwyceni:)
Ada [2010-11-22 09:25:43]
Hmm... można spróbować go obsypać wiórkami kokosu, ale nie koniecznie, bez wiórek też ładnie się prezentuje :)
Dorota [2010-11-16 15:10:20]
Około 1/3 szklanki mleka, a jak będzie problem z roztopieniem czekolad to można jeszcze trochę dodać, powodzenia :)
Dorota [2010-11-16 14:49:39]
Witam,mam pytanie,chcę zmniejszyć ilość masy o połowe w związku z tym jaka powinna być ilość mleka potrzebnego do rozpuszczenia czekolad??
aga [2010-11-15 20:43:42]
kurcze. troche sie boje bo to bedzie mój 1 tort. no ale moze dam rade. mam jedno pytanie. praiwe wszystkie torty jakie widziąłm do tej pory były po boku obsypane kokosem.. czy do tego tortu bedzie on pasował?
lolka [2010-11-12 00:12:11]
Dziękuję :)
Dorota [2010-11-10 17:29:23]
tort smakowity
jamnak [2010-11-10 16:48:11]
tort jest przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia, właśnie robię go po raz kolejny. Przepis na biszkopt też jest ok, wychodzi tak ładny i bardzo wysoki, wręcz ucieka z tortownicy. Ja używam śmietany 30%, jak jest dobrze ubita to wychodzi idealnie, nigdy mi się nie zważyło mimo że jestem kulinarnym beztalenciem i zawsze coś psuję. Tyle że ostatnio zmniejszam o połowę śmietanę i daję mniej czekolad, dwie białe, 1 gorzką i 1 mleczną bo wolę mniej słodki i zawsze wychodziło mi tyle kremu, że nie mieściło mi się tortownicy i musiałam wyjadać sam krem:) dzięki za przepis, jest rewelacyjny :*
agas [2010-08-24 11:20:44]
Dziękuję za przepis:-) Troszkę go zmodyfikowałam, mam swój sprawdzony przepis na biszkopt, zrobiłam z 6 jajek, wyszły 3 placki; kremu zrobiłam 2/3 porcji czyli po 2 czekolady do każdej masy i wydaje mi się, że proporcje były idealne, tzn. nie było za słodko. Generalnie mi jak i wszystkim gościom tort bardzo smakował. Jeszcze raz dziękuję i polecam wszystkim spróbowanie:-):-)
Nela [2010-08-09 19:22:08]
Zrobiłam ten tort pierwszy raz 3 dni na swoje Urodziny. Wyszedł absolutnie rewelacyjny :D Polecam !
Diana [2010-08-08 18:36:51]
To bardzo się cieszę i gratuluję udanych wypieków, pozdrawiam :)
Dorota [2010-07-28 10:22:54]
Tort jest rewelacyjny! Robiłam go już ze 4 razy, pomimo tego, że za pierwszym razem nie wyszedł jak chciałam, to nie zraziłam się i próbowałam dalej. Każdy był nim zachwycony:) Ozdabiam orzechami laskowymi w czekoladzie Milka i innymi kulkami Milka, dodatkowo ozdabiam trochę białą i ciemną polewą:) Pyychota
Weronika [2010-07-28 09:35:41]
Dzisiaj zrobiłam ten tort, jeszcze nie próbowałam - dopiero jutro mam zamiar, jak się już schłodzi. Problemów nie było aczkolwiek scieła mi się masa czekoladowa, ale ją uratowałam-odsączając wodę, a następnie dodałam trochę cukru pudru, następnie lekko podgrzewając miksowałam do uzyskania jednolitej masy-chwilkę i masa była ok. Druga masa-mleczna wyszło super. I wiem, gdzie jest błąd Drogie Panie, że się ścina! Otóż należy dobrze schłodzić śmietankę-najlepiej z pół godz. potrzymać w zamrażarniku i tak schłodzoną ubijać. I nie będzie problemu:) Polecam śmietankę Łowicz 36%. Pozdrawiam.
Justyna [2010-07-23 15:04:57]
Tak, tort można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Dorota [2010-07-15 15:04:12]
Czy tort można zrobic dzień wcześniej.
STENIA [2010-07-14 16:27:23]
Wyszedl super, zrobilam troche mniej masy - dwa razy po 250 ml. Idealna ilosc. Pyszny z wisniami. Polecam goraco. Prosty i smaczny. Teraz z siostra robimy co tydzien... albo i czesciej hehe. Pozdrawiam.
Madzinka [2010-07-05 21:25:01]
Nie trzeba go nasączać ,ponieważ jak spróbujesz to się przekonasz:):)
Ewa z Radomia [2010-06-24 16:10:40]
ten tort jest czymś niesamowitym i...polecam to cudo
Ewa z Radomia [2010-06-24 16:06:42]
Zawsze robie ten tort na kazda mozliwa okazje, krem trzeba po prostu bardzo dlugo miksowac, wtedy jest odpowiednio gesty. Wszyscy go chwala, jest przepyszny!!!
paloosia [2010-06-17 18:54:40]
Gorąco polecam! Tort bardzo łatwy i choć trudno tak ułożyć krem, żeby był wybitnie piękny, to jest bardzoo smaczny. Osobiście polecam zamiast kulek na wierzch jakieś owoce, jest mniej słodki troche. A jeżeli chodzi o to ważenie śmietany czy coś tam, to ja ją zmiksowałam mikserem oddzielnie z czekoladą białą i mleczną/gorzką i nic mi się nie zwarzyło i pięknie zmieszało bez żadnych grudek. Jeszcze raz polecam bardzo!
Marta [2010-05-28 21:50:17]
robiłam ten torcik już 3 razy i nie miałam problemu z kremem ani razu.zawsze używam czekolad Milka (białe) i Wedla (mleczne i gorzka) a śmietankę Łowicką i wychodzi super!
kinia [2010-05-28 13:00:42]
To też zależy od jakości składników - nie polecam tanich czekolad.
Dorota [2010-05-18 14:02:37]
hmmm... ledwo mi się udało uratować krem- to znaczy podczas łączenia śmietany z rozpuszczoną czekoladą wszystko sie zważyło i zaczęła pojawiać sie jakaś czekoladowa woda, która smakowała jak kakao. Po odsączeniu jej i dalszym miksowaniu wyszedł jednolity krem, który smakował jak połączenie masła z kakaem czy czekolada. Wszystko było zjadliwe, tylko straciłam nerwy na ten krem. Nie polecam!!!
eve [2010-05-18 13:48:17]
zrobiłam torcik, był przepyszny.Zniknął błyskawicznie:-)
kinia [2010-05-17 11:13:08]
Bardzo się cieszę, że tort Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-04-27 11:20:40]
Tort jest wspaniały! Zrobił furorę na międzynarodowym przyjęciu :)
Ciasteczkowy potworek [2010-04-25 16:12:37]
Witajcie. Czytam komentarze i nasuwają mi się takie wyjaśnienia: śmietana 36% jest dobrze ubita, kiedy robią się "grudy". Masy nie jest za dużo - ten tort to właściwie ta masa, ale dobrze jest ją na czymś umieścić. Zmieniłam ilość mlecznej czekolady - daję 1 i 2 gorzkie. A biszkopt zawsze można upiec wg. swojego, wypróbowanego przepisu. Nigdy nie dawałam żelatyny do masy. Jest zupełnie niepotrzebna, tylko śmietana musi być dobrze ubita i tort musi być w lodówce. Pozdrawiam.
elas [2010-03-31 23:09:27]
Nie trzeba żelatyny. Śmietanę należy dobrze ubić, no a potem to już czekolada będzie ją \"trzymać\". Robiłam tę masę już wiele razy i jeszcze mi się nie rozpłynęła. Będę trzymać kciuki - powodzenia :)
Dorota [2010-03-29 13:29:45]
Czy do tej kremówki nie trzeba wlać rozpuszczonej żelatyny ? Nie rozpłynie się ten tort?
Iwcia [2010-03-26 21:31:16]
wyszedł pyszny! i w ogóle to był mój pierwszy tort jaki w życiu zrobiłam! Wszystkim bardzo smakował i wyglądał fantastycznie;-) A udekorowałam orzeszkami w czekoladzie lilla stars i różyczkami takimi do jedzenia, bo był to urodzinowy tort;) Ta śmietana to faktycznie 36% pasuje i do niej dałam smietanfixa żeby się fajnie trzymało a wraz z tymi czekoladami smakuje fantastycznie! NAPRAWDĘ PALCE LIZAĆ! ;-) PS.Mam zdj jakby ktoś chciał zobaczyc;)
Asiczka [2010-03-19 19:31:52]
Aby masa się nie "zważyła" i nie była zbyt rzadka można zagrzać śmietanę i rozpuścić w niej czekolady, potem mocno schłodzić i ubijać. Wtedy już bez dodatku mleka, i ja jeszcze daję mniej tych czekolad, zwłaszcza białej bo jest bardzo słodka.
vivi [2010-03-13 10:01:59]
wydaje mi sie ze mala proporcja ciasta jak na tort
ania [2010-02-15 13:42:20]
Tort zrobiłam z 2 biszkoptów upieczonych z własnego przepisu i niestety placki były troche za suche.Myślałam, ż e nasiąkną masą, ale nie. Masa jest bardzo słodka. Tort znika w mgnieniu oka. Masy wystarczyło mi na przełożenie czterech placków, obsmarowanie góry i boków. Następnym razem nasączę placki i będzie super
Edi [2010-02-08 16:53:39]
musze napisac ze krem czekoladowy jest naprawde bardzo dobry no i łatwy nie spodziewalam sie takiego efektu :) pycha
edzia [2010-01-31 21:32:37]
W sumie ma być 6 czekolad (3 białe i 3 kakaowe). Powodzenia :)
Dorota [2010-01-05 16:27:54]
to w końcu ile ma być tych czekolad? szczegolnie bialych? bo bardzo zalezy mi na tym zeby sie udał.pozdrawiam
monika [2010-01-05 15:54:55]
torcik wyszedł znakomity! i wszystkim wybornie smakował mimo że I-urodzinki i zatem konsumpcja tortu synka odbyły się w szpitalu:) Polecam!!!
zuzamala [2009-12-01 14:48:51]
Biszkopt kupiłam gotowy i zrobiłam tylko krem jest go tak dużo że można zrobić dwa torty. Do białej masy proponuje smietanfix lub żelatynę bo jest dosć rzadka. Smak super zamiast orzechów dodałam wiśnie nasączone alkoholem.Tort zniknął cały w oka mgnieniu. To była niespodzianka dla męża na imieniny i udało się. p.s. biszkoptu nie trzeba namoczyć.,
moniaa998 [2009-11-12 12:28:50]
Można uratować zwarzoną masę. Należy ją lekko podgrzewać i miksować mikserem na bardzo szybkich obrotach. Wtedy te podzielone drobinki rozbijają się na mniejsze, a ciepło pomaga połączyć się z powrotem. Mam w tym doświadczenie.
Anna [2009-10-28 08:25:44]
dzis robie tort,ja robie poswojemu biszkop,tj.6 ja,1 łyżka octu,1 łyżeczka proszku pieczenia,1 szkl.maki,0,5 szkl.mąki ziemniaczanej.Uwaga mąke jak na końcu wsypujemy tylko ją mieszamy,a nie miksujemy. Jeśli chodzi o kremy stosuje sie wg pzrepisu,Zobaczymy
monia*********** [2009-10-23 21:07:58]
tort wyszedl pyszny, wykorzystalam cala mase zarowno waniliowa jak i czekoladowa, robilam w/g przepisu i jestem amatorka w pieczeniu ciast.
karolina [2009-09-11 17:28:02]
Torcik faktyczne nietrudny, mega smaczny i w mgnieniu oka znika ze stołu ;) GORĄCO POLECAM
Natalia [2009-07-26 20:13:49]
Tort Rewelacja, POLECAM
AGA [2009-04-11 12:49:27]
zdecydowanie za dużo śmietany, wyszło za dużo masy. Racząc się nadmiarem tak się przesłodziłam, że nie mam już ochoty na ten tort.:). Tak poważnie, tort jest pyszny. Drobna rada, poczekajcie aż rozpuszczona czekolada faktycznie ostygnie, bita śmietana nie lubi temperatury. Polecam
Nea [2009-04-03 17:49:16]
Witam, To najlepszy tort jaki jadłam :). Nie miałam większych niespodzianek podczas robienia a mam zerowe doświadczenie w robieniu tortów. Mam jednak dwa pytania: 1. Niestety zmuszona byłam piec w prodiżu (zepsupy piekarnik) i biszkopt najpierw pięknie wyrósł a potem opadł. Nie ma zakalca i ogólnie ciasto jest smaczne ale takie opadnięcie to chyba nie jest sprawą normalną. 2. Masa biała wyszła mi sporo rzadsza niż ciemna. Obie się ładnie zsiadły więc nie wiem czy jest się czym nartwić, z tym że biała masa była na tyle rzadka, że nie nadawała się do przystrojenia- wyciekała mi przez rękaw kucharski.
Marlena [2009-02-28 12:58:22]
Ja chyba coś pomyliłam za dużo wyszło mi masy białej śmietanowej i za lekka!! Czy na pewno do obu mas należało dodać 0,5l śmietanki?! a nie mniej?! No nic wsadzam do lodówki i zobaczymy jak będzie smakować o północy!!
kacha [2009-02-27 18:37:38]
Na to, to chyba się już nic nie poradzi, tylko trzymać kilka godzin w lodówce. Być może śmietana była za mało ubita i dlatego tak się stało, a tort i tak już jest pewnie zjedzony.... ;)
Dorota [2009-02-03 13:27:36]
hallo!Zrobilam wczoraj ten tort,dzisiaj zagladam do lodowki i ...biszkop od spodu wystaje,nasiakna ta gurna warstwa kremu.prosze doradcie co mam teraz zrobic,to moj pierwszy tort ktory zrobilam i to na szczegolna okazje.
malolatka [2009-01-31 11:19:33]
bardzo dobry ze śmietaną firmy Mu!
catherine212 [2009-01-28 12:01:16]
30 dag czekolady to 3 tabliczki czekolady.
Dorota [2009-01-22 00:18:31]
hej dziewczynki Kochane!!bładze po tym necie i nie moge znalezc ile to jest 30 dag czekolady w tabloczce??blagam pomozcie pozdraiam
majka [2009-01-15 15:17:02]
Torcik ten nie jest na 5,a on jest na 6 ! rewelacja : ) pozdrawiam
Myszka [2009-01-11 15:40:45]
Śmietana powinna być słodzona i nie należy jej zbyt długo ubijać. Powodzenia ;)
Dorota [2008-12-16 00:31:04]
Pychotka!!! Polecam.
madziunia [2008-12-14 01:14:13]
a co zrobic zeby masa sie nie zwazyla?
ilona [2008-12-11 14:39:42]
Fantastyczny tort! Przepyszny! Mnie nic się nie zwarzyło i ogólnie nie było żadnych problemów. Jedyna niespodzianka była taka, że wykorzystałam tylko połowę masy, ale po prostu następnego dnia upiekłam drugi biszkopt i zrobiłam drugi tort ;)
wredna [2008-11-23 17:41:41]
To musiała się masa zwarzyć :/ - bo po połączeniu śmietany z czekoladą masa powinna być gładka.
Dorota [2008-11-08 23:19:50]
a czy jak dodam do śmietany tą ostudzoną czekoladę.. to ma się ten krem oddzielić od mleka? czy to poprostu mi się zwarzyło..bo juz nie wiem;/
madzia [2008-11-08 18:35:32]
Takiej zwarzonej masy raczej nie da się już uratować.
Dorota [2008-10-31 16:02:55]
A czy jak masa się "zwarzy", da się ją jeszcze jakoś uratować???
edyta [2008-10-27 19:02:37]
tort okazal sie rewelacyjny. ja zrobiłam w mniejszej tortownicy i tym sposobem wyszly mi 3 warstwy biszkopta. najsmaczniejszy jaki jadłam. polecam :)
ania [2008-10-15 18:45:55]
Tak, słodka ;)
Dorota [2008-10-09 22:33:06]
a przepraszam ta śmietana to słodka ma być? :D
gosik [2008-10-09 12:29:52]
masa beznadzieja! Ciągle się ścina! dlaczego? nie wiem nie mam pojęcia to już nie pierwszy raz!
K@@SI@@ [2008-10-04 15:59:39]
dziękuje bardzo za pomoc. :) napewno niedługo wypróbuje ten przepis. :)
Very_Cherry [2008-07-29 11:53:24]
Dokładnie tak, białą czekoladę należy zalać połową gorącego mleka (czyli połową z 3/4 szklanki), a pozostałym mlekiem zalać mleczną i gorzką czekoladę. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-27 14:32:31]
Mam takie pytanie w przepiasie pisze żeby białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. alę połową tego co jest w przepisie? (czyli ¾ szklanki)
Very_Cherry [2008-07-27 11:33:23]
Ten torcik to rewelacja! Zrobił furorę u mnie w rodzinie. jak dla mnie 10/10 : ) pozdrawiam
Myszka [2008-07-05 09:37:45]
Ja niestety bardzo zawiodłam się tym tortem. Biszkopt moim zdaniem jest za maly, tzn, przydalaby sie trzecia warstwa- wychodzą dwie, cienkie. Sama masa jest niesmaczna. Za słodka. Tort jest stosunkowo drogi a można by osiągnąć podobny smak za mniejszą kasę. Przyznaje ze z wlasnej winy biała masa mi zwazyla co juz w ogole go pogrążyło :) . Zdecydowanie odradzam
mia [2008-05-27 20:09:21]
Cudo, myślałem, że w smaku będzie taki sobie a tu jednak pychota. Zrobiłem go w niecałe półtora godziny. Wszystko wyszło idealnie a do tego korzystałem ze śmietanki 30% zamiast 36%. Do tego zupełnie inna czekolada, połączenie mlecznej(czarnej) z gorzką. Górę ozdobiłem kawałkami brzoskwiń i udekorowałem resztką bitej śmietanki. Aż żal jeść takie cudo :)
Bartek [2008-01-19 18:34:25]
do anety.nie ma zadnej pomylki smietana 36%jest tylko wystarczy sie troche rozejrzec po pulkach np.piatnica 36%jest w czerwonym kubku
edi [2007-11-27 14:46:33]
Co do śmietany czy 36% czy 30% -to ja osobiście wolę 30% -ponieważ jest bardziej puszysta i mniej tłusta a żeby się nie rozpłynęła to można dodać rozpuszczoną żelatynę.Ciekawy przepis -warto wypróbować.Pozdrawiam
monia [2007-11-07 21:12:02]
Żeby biszkopt się udał ważne jest ubicie białek - same białka należy ubić na sztywną pianę, później dodać cukier i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i gładka (nie będzie w niej "czuć" kryształków cukru) potem należy dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy troszeczkę swoją objętość, późnej dodać mąkę, proszek i delikatnie wymieszać. Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika - to też jest ważne. Co do kremu - śmietana powinna być schłodzona, należy ją ubijać na pewno na dużych obrotach i tak długo, aż uzyska się odpowiednią - gęstą - konsystencję. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-11-07 13:21:20]
Biszkopt mi nie wyszedł bo chyba bylo za rzadkie ciasto, a masa spływała chyba ubiłam ją na małych obrotach . Gdzie popełniłam błędy ? Smakowo dobre
alinja [2007-11-03 15:47:11]
Wyszło nawet nawet
milanndas [2007-11-02 11:54:57]
Śmietanka 36% na pewno jest. Ten tort, lub w formie placka jest moim popisowym ciastem. I do tego musi być śmietana 36%. Moja siostra zrobiła kiedyś z 30% i masa była rzadka. Taka śmietana jest w żółtych kartonikach (Łowicz) a ostatnio spotkałam jeszcze z innej firmy. Pozdrawiam. elas
elas [2007-08-25 16:19:37]
Na pewno jest w sklepach śmietana 36% bo nieraz z niej korzystałam. Ale śmietanę 30% też się ubija (ja osobiście wolę ubijać właśnie 30%) Każda śmietana przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona, później tę śmietanę ubija się tak długo, aż śmietana "uzyska" odpowiednią konsystencję.
Dorota [2007-08-16 11:40:16]
Nie wiem czy to nie pomyłka przecież nie ma śmietany 36proc.tylko 30.,masa wyszła mi zbyt rzadka nie wiem czy to wina tego?
Aneta [2007-08-15 14:00:32]
dziękuję za tak szybką odpowiedż
magda [2007-07-13 19:39:29]
Nie, biszkoptu nie trzeba nasączać, po schłodzeniu tego tortu biszkopt staje się miękki. Autorka tego przepisu poleca zrobić ten tort dwa dni przed podaniem, a przez ten czas należy trzymać tort w lodówce, wtedy on ładnie przejdzie smakiem śmietany i czekolad. U mnie stał krótko - bo tylko 6 godzin, a i tak smakował wyśmienicie. Podejrzewam jakby był dobrze schłodzony to przypominałby smakiem tort lodowy - mniam. Ten tort bardzo smakuje kobietom w ciąży. Polecam ten przepis :)
Dorota [2007-07-12 21:39:35]
czy ten biszkopt kakaowy czymś nasączamy?
magda [2007-07-12 19:18:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.