Przepisy Extra

Tort hit przyjęcia

Tort hit przyjęcia

Składniki:

Biszkopt 1:
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt 2:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag maku
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
sok z cytryny
Masa 1:
słoik konfitury jagodowej
Masa 2:
0,6 litra śmietanki kremówki
galaretka pomarańczowa
1 śmietan-fix
cukier waniliowy
Do dekoracji:
winogron
polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Wykonać pierwszy biszkopt: jajka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-27 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C.

Podobnie wykonać drugi biszkopt, ale przed dodaniem mąki dodać mak.

0,4 litra śmietany ubić i wymieszać z tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki wody.

Do szklanki przegotowanej wody dodać sok z cytryny i wymieszać.

Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki, nasączyć przygotowanym ponczem i układać następująco: biały krążek, połowa bitej śmietany z galaretką, krążek makowy, konfitura jagodowa, krążek makowy, reszta bitej śmietany z galaretką i biały krążek.

0,2 litra śmietany ubić, dodać cukier waniliowy a następnie "śmietan-fix". Wierch i boki tortu posmarować bitą śmietaną i udekorować tort. Przyozdobić owocami i polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
21 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To rzeczywicie prawdziwy hit przyjecia!
Małgorzata [2010-04-02 23:20:33]
Tak, można dodać kakao. Proponuję 1 1/2 łyżki.
Dorota [2009-08-12 10:53:09]
Witam! Mam pytanie, czy zamiast maku mogę dodać kakao? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Ula [2009-08-03 17:56:39]
tort bardzo dobry polecam:) (ja robiłam z wórkami kokosowymi). Wielkość tortowincy jest dobra. Moim zdaniem sposób zrobienia biszkoptu w tym przepisie nie jest najlepszy. Biszkopt nie bedzie puszysty i dlatego wam wychodzą takie małe. Ja robie biszkopt z tych samych składników ale w ten sposób: odzielam żołtka od białek, ubijam białka (to daje biszkoptowi puszystość i duze pięterka w torcie:)) wsupuje cukier, nadal ubijam, wrzucam żółtka, krótko wmiksowuje aż do połączenia, i wmiksowuje mąkę porcjami, cały czas kontrolując czy już dobra gęstość( mąką mące nie równa, a to ile mąki wchłonie ciasto zależy nawet od pogody:)) i już! taki biszkopt wyrośnie duży obiecuje :) no a tort pyszny.
bianka [2007-11-30 22:27:46]
Mak można zastąpić wiórkami kokosowymi (15 dag). Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-22 18:00:51]
wszystko wyglada świetnie ale mam pytanie, nie lubie maku i moja córeczka też a za dwa tyg ma urodziny i chciałabym jej upiec taki torcik. czy mak z drugiego biszkoptu można zastąpić np wiórkami albo kakaem. pozdrawiam
a.g.a. [2007-11-22 17:05:33]
a tak ogólnie oprócz tego to tort jest bardzo dobry-polecam
lidka [2007-09-30 13:27:28]
tortownica musi być mniejsza,bo biszkopty na większej wychodzą tak cienkie,że nie ma mowy o przekrojeniu placków na pół-wiem to z własnego doświadczenia,bo piekłam ten tort
lidka [2007-09-28 16:34:07]
torcik wygląda ładnie ale jak dla mnie jest za mdły.robiłam go wczoraj
iwona [2007-07-14 19:24:07]
tort zawsze wychodzi rewelacyjnie i smakuje bosko - nie jest zbyt słodki. Dziękuję za przepis.
ulka [2007-03-20 13:05:30]
Bardzo się cieszę, że tort się udał ;) Życzę wszystkiego najlepszego w Dniu Urodzin :)
Dorota [2007-01-30 19:35:56]
moje urodziny są 30.01.więc to dzisiaj upiekłam go i jest bardzo przepyszny goście chcieli przepis odemnie
paulinka [2007-01-30 17:53:34]
Tak, ta galaretka ma być lekko ścięta, i taką należy wlać do ubitej już śmietany. Ta galaretka jest rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, więc ma tendencję do szybkiego tężenia, więc jak tylko zauważy się że zaczyna tężeć można ją już dodawać do śmietany. Będę trzymała kciuki, tort na pewno się uda ;) Wszystkiego najlepszego dla córki :)
Dorota [2007-01-04 11:21:02]
Witam mam w styczniu urodziny córki i planuje sama upiec tort nie wiem czy to dobry pomysł ale kilka pani przepisów wypróbowałam i zawsze się udawały . Mam pytanie ta galaretka ma byc lekko ścięta .
niedoświadczona 4 01 2007 [2007-01-04 10:35:22]
Witam! Zastanawiam się co zrobiłam nie tak w tym torciku. W przepisie pisze, żeby każdy biszkopt przekroić na 2 krążki, ale one wyszły tak chude, że po przekrojeniu byłyby baaardzo cieńkie...Ostatecznie mój tort wygląda tak że jest na dole biszkopt z makiem, na to konfitua, bita śmietana z galaretką i na samej górze biały biszkopt. Jeszcze nie próbowałam jak wyszedł, ponieważ czekam, aż mój brat przyjedzie bo to na jego urodziny ;P ale odezwę się i ocenię ;P Tak na marginesie to trochę boję się jak będzie smakować...głównie chodzi o ten poncz...no ale zobaczymy :) Pozdrawiam
KoRa [2006-08-24 08:25:09]
Hej!!!Torcik świetny:)))Polecam wszystkim.
Leneczka [2006-03-22 14:34:35]
tort jest wspaniały polecam wszystkim bardzo smaczny szybko znika ze stołu.
Renata [2006-02-10 16:47:43]
Witam!! Tort jest wspaniały! Dziekuje za przepis na imieninach wzbudził sensacje! Smiało mozna zrezygnowac z konfitury jagodowej:)
Basia [2005-12-08 11:32:34]
Mak do biszkoptu ma być nie ugotowany i nie zmielony, po prostu "sypki mak. A co do blaszki, to potrzebna jest tutaj tortownica o średnicy 26-28. Powodzenia.
Dorota [2005-01-20 11:08:31]
czy mak ma być ugotowany i zmielony do biszkoptu, proszę o szybką odpowiedź
Ren@t@ [2005-01-20 10:46:59]
Dzien dobry! Zblizaja sie moje imieniny.Sprobuje zrobic ten tort.Na razie dziekuje za przepis.Troszke pieke torty wiec mam wyobraznie jak bedzie wygladal.Tylko poncz zrobie "klasycznie"z alkoholem.
Lipcowa solenizantka [2004-07-22 13:21:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.