Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej wielkości tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i podzielić na dwie części.
Mielony ser przełożyć do miski. Dodać otartą skórkę z cytryny i razem zmiksować. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać do masy serowej i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i letnią wlać do masy serowej. Szybko zmiksować.
Z cytryny wycisnąć sok, dodać przegotowaną wodę i razem wymieszać. Połową ponczu nasączyć jedną część biszkoptu, posmarować dżemem wiśniowym, wyłożyć połowę masy serowej, ponownie położyć biszkopt, nasączyć go pozostałym ponczem, posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Następnie udekorować wydrylowanymi wiśniami i zalać tężejącą galaretką wiśniową (rozpuszczoną wcześniej w około 350 ml gorącej wody). Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.