Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę żytnią wymieszaną z mąką pszenną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość razem delikatnie wymieszać i wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagranego piekarnika i piec przez około 22 minuty w temperaturze 180 °C.
Ostudzony biszkopt skropić cytrynowym ponczem (sok z cytryny wymieszać z wodą).
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić. Przełożyć do niej jogurt grecki, cukier puder i całość zmiksować. Na koniec wlać sok z cytryny, letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową jogurtowo-śmietankową masę wyłożyć kakaowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Borówkę amerykańską opłukać, osuszyć i wyłożyć na białej masie. Galaretkę krystaliczną przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i tężejącą wyłożyć na owoce. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Smacznego.