Udka kurczaka z aromatyczną i apetycznie chrupiącą skórką, pod którą ukrywa się delikatne i miękkie mięso polecają się na dzisiejszy obiadek :)
Do takich udek idealnie pasują pieczone ziemniaczki i surówka z marchewki lub z kapusty pekińskiej - pycha!
Smacznego :)
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Pospać przyprawami: przyprawą do kurczaka, przyprawą gyros, słodką papryką w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Na wierzch rozkruszyć mini kostkę czosnkową. Tak przygotowane udka włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Do rondka wlać olej i przełożyć udka kurczaka. Włożyć do nagrzanego piekarnika (rondla nie przykrywać pokrywką, ma być otwarty). Piec około 80 minut w temperaturze 170 °C. Pod koniec pieczenia udka polewać kilka razy gorącym tłuszczem, na którym pieką się udka.
Upieczone udka z kurczaka podawać z ryżem lub z ziemniakami i dowolną surówką.
Smacznego.