Przepyszna zapiekanka z kabaczka. Jest ona trochę pracochłonna, ale ta praca jest potem zrekompensowana smakiem. Zrumienione krążki kabaczka przekładane są pysznym farszem z mielonego mięsa, papryki, marchewki, cebulki i ziemniaków. Tego farszu nikt nie rozszyfruje ;)Całość smakuje wyśmienicie - zapiekanka inna niż wszystkie - gorąco polecam na jesienny obiad - podniesie humor każdemu :) Jeśli ktoś nie ma kabaczka śmiało może go tutaj zastąpić cukinią.
Kabaczek pokroić w 1-1 ½ cm plastry, obrać ze skórki, wydrążyć pestki, opłukać i osuszyć. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli i obtaczać krążki kabaczka. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić plastry kabaczka z dwóch stron na złoty kolor.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć mielone mięso, wymieszać i smażyć. Zieloną paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Razem wymieszać i smażyć. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na patelnię, dodać do cebuli, razem wymieszać i dalej smażyć. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na patelnię i jeszcze razem smażyć. Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, oregano i majeranku. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować 2 łyżkami oleju. Na spód naczynia rozłożyć 1/3 część kabaczka, potem ½ część zawartość patelni, kolejną 1/3 część kabaczka, pozostałą zawartość patelni i ostatnie 1/3 część kabaczka. Do 300 ml zimnej wody dodać koncentrat pomidorowy, razem wymieszać i zalać zapiekankę. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.
Piórka zielonej cebulki opłukać, osuszyć i pokroić. Posypać wierzch zapiekanki tuż przed podaniem na stół.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.