Przepisy Extra

Warstwowa zapiekanka z kabaczka

Przepyszna zapiekanka z kabaczka. Jest ona trochę pracochłonna, ale ta praca jest potem zrekompensowana smakiem. Zrumienione krążki kabaczka przekładane są pysznym farszem z mielonego mięsa, papryki, marchewki, cebulki i ziemniaków. Tego farszu nikt nie rozszyfruje ;)Całość smakuje wyśmienicie - zapiekanka inna niż wszystkie - gorąco polecam na jesienny obiad - podniesie humor każdemu :) Jeśli ktoś nie ma kabaczka śmiało może go tutaj zastąpić cukinią.

Składniki:

Zapiekanka:
1 kg kabaczka (waga po obraniu)
4 łyżki oleju
25 dag cebuli
50 dag mielonego mięsa
30 dag zielonej papryki (1 duża)
20 dag marchwi (waga po obraniu)
60 dag ziemniaków (waga po obraniu)
ostra papryka w proszku
oregano
majeranek
sól
pieprz biały
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
mąka pszenna
olej
piórka zielonej cebulki

Sposób wykonania:

Kabaczek pokroić w 1-1 ½ cm plastry, obrać ze skórki, wydrążyć pestki, opłukać i osuszyć. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli i obtaczać krążki kabaczka. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić plastry kabaczka z dwóch stron na złoty kolor.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć mielone mięso, wymieszać i smażyć. Zieloną paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Razem wymieszać i smażyć. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na patelnię, dodać do cebuli, razem wymieszać i dalej smażyć. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na patelnię i jeszcze razem smażyć. Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, oregano i majeranku. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować 2 łyżkami oleju. Na spód naczynia rozłożyć 1/3 część kabaczka, potem ½ część zawartość patelni, kolejną 1/3 część kabaczka, pozostałą zawartość patelni i ostatnie 1/3 część kabaczka. Do 300 ml zimnej wody dodać koncentrat pomidorowy, razem wymieszać i zalać zapiekankę. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Piórka zielonej cebulki opłukać, osuszyć i pokroić. Posypać wierzch zapiekanki tuż przed podaniem na stół.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.