Do gotującej się osolonej wody wrzucić makaron i dodać olej. Razem wymieszać, i gdy się zagotuje gotować 5 minut. Następnie makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Wędzone udka kurczaka obrać ze skóry, z kości i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i chwilkę razem smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli z kurczakiem i wymieszać.
Do śmietany dodać mąkę pszenną, przecier pomidorowy, wodę, szczyptę oregano, mielonego kminku, majeranku, ostrej papryki w proszku i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać do usmażonej cebuli z kurczakiem. Razem dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, połowę pomidorowego sosu, pozostały makaron i postały pomidorowy sos. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut.
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zapiekankę wyciągnąć z piekarnika, żółtym serem posypać wierzch zapiekanki i przykryć pokrywką na około 5 minut. Gdy ser się roztopi zapiekankę podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.