Przepisy Extra

Pyszna zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Składniki:

Zapiekanka:
50 dag makaronu świderki
1 łyżka oleju
20 dag cebuli
2 łyżki klarowanego masła
2 wędzone udka kurczaka (ok. 60 dag)
3 ząbki czosnku
7 łyżek śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
oregano
mielony kminek
majeranek
ostra papryka w proszku
3 łyżki natki zielonej pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
5 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Do gotującej się osolonej wody wrzucić makaron i dodać olej. Razem wymieszać, i gdy się zagotuje gotować 5 minut. Następnie makaron odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Wędzone udka kurczaka obrać ze skóry, z kości i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i chwilkę razem smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli z kurczakiem i wymieszać.

Do śmietany dodać mąkę pszenną, przecier pomidorowy, wodę, szczyptę oregano, mielonego kminku, majeranku, ostrej papryki w proszku i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać do usmażonej cebuli z kurczakiem. Razem dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, połowę pomidorowego sosu, pozostały makaron i postały pomidorowy sos. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zapiekankę wyciągnąć z piekarnika, żółtym serem posypać wierzch zapiekanki i przykryć pokrywką na około 5 minut. Gdy ser się roztopi zapiekankę podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.