Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z marchewką i pieczarkami

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
5 dag wędzonej słoniny
20 dag wędzonego boczku (najlepiej wiejskiego)
40 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
30 dag białej kapusty
30 dag marchwi (waga po obraniu)
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
3 ząbki czosnku
sól morska
pieprz kolorowy
majeranek
ostra papryka w proszku
2 liście laurowe
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i na spód naczynia rozłożyć połowę ziemniaków.

Wędzoną słoninę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć wędzoną słoninę, potem boczek i kiełbasę. Razem wymieszać i podsmażyć, następnie wyłożyć łyżką na ziemniaki (bez tłuszczu, który się wytopił podczas smażenia).

Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie całość rozłożyć na boczku i kiełbasie. Posypać szczyptą soli, pieprzu i majeranku.

Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie rozłożyć na kapuście.

Cebule obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie z pozostałym tłuszczem i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do pieczarek pod koniec smażenia. Następnie całą zawartość patelni przełożyć na marchewkę. Na górę rozłożyć pozostałe ziemniaki i liście laurowe. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą soli, pieprzu, majeranku i ostrej papryki.

Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 55 minut w temperaturze 170 °C.

Gotową zapiekankę podawać na gorąco. Przed podaniem wierzch sałatki posypać posiekaną natką zielonej pietruszki. Podawać z maślanką.

Podane składniki wystarczą na około 7-8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.