Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i na spód naczynia rozłożyć połowę ziemniaków.
Wędzoną słoninę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć wędzoną słoninę, potem boczek i kiełbasę. Razem wymieszać i podsmażyć, następnie wyłożyć łyżką na ziemniaki (bez tłuszczu, który się wytopił podczas smażenia).
Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie całość rozłożyć na boczku i kiełbasie. Posypać szczyptą soli, pieprzu i majeranku.
Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie rozłożyć na kapuście.
Cebule obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie z pozostałym tłuszczem i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do pieczarek pod koniec smażenia. Następnie całą zawartość patelni przełożyć na marchewkę. Na górę rozłożyć pozostałe ziemniaki i liście laurowe. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą soli, pieprzu, majeranku i ostrej papryki.
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 55 minut w temperaturze 170 °C.
Gotową zapiekankę podawać na gorąco. Przed podaniem wierzch sałatki posypać posiekaną natką zielonej pietruszki. Podawać z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 7-8 porcji.
Smacznego.