Przepisy Extra

Jabłecznik z malinami i delikatną pianką

Jesień bogata jest w pyszne i soczyste jabłuszka, z których można upiec np. przepyszny jabłecznik :) Tylko z jakiego przepisu tym razem?? Często się zastanawiamy...

My proponujemy super owocowe ciacho, a mianowicie do aromatycznej masy jabłkowej dodamy wyciśnięty sok z malin, dzięki temu nasza masa owocowa zyska piękny kolor, lepszy smak i więcej witamin. I taką masę wykładamy na podpieczony, kruchy spód, a na niej wykładamy lekką piankę z białek, w którą wbijamy delikatnie i zgrabne malinki. Na koniec całość wkładamy do piekarnika i pieczemy... Czytaj więcej

Mniam! Ciacho wychodzi przepyszne i świetnie też się prezentuje na stole. Kusi swoimi warstwami, kolorami i dodatkami :) Dlatego podane na stół bardzo, bardzo szybko z niego znika :)

Miłośnicy czekolady mogą to ciacho polać polewą czekoladową - mniam! To dopiero będzie smaczna bomba! :)

Przepis jest dosyć łatwy do wykonania, szybki i tani. Zawsze się udaje, i o zakalcu można zapomnieć - sprawdzone w 100%

Zachęcam zatem do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
5 żółtek
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki wody (zimnej)
Masa jabłkowa z malinami:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
3 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
5 dag malin
Delikatna pianka:
5 białek
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
30 dag malin

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, śmietankę oraz zimną wodę. Wszytko razem posiekać nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i razem wymieszać. Położyć na małym ogniu i smażyć, aż jabłka się usmażą i masa ładnie zgęstnieje. Maliny przetrzeć parz sitko, i powstały sok dodać do masy jabłkowej. Razem wymieszać i zdjąć z ognia.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać olej, kilka kropli aromatu arakowego, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.

Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową z malinami, potem delikatną piankę, a na niej rozłożyć maliny. Całość włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.