Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier. Dodać margarynę, jajka, śmietanę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Razem wymieszać i przesmażyć.
W prostokątnej formie (o wymiarach 25 na 36 cm) rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozłożyć jedną część kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Na cieście rozłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem, na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta.
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozpuścić budynie i dokładnie rozmieszać. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie i razem ugotować. Gorący budyń wylać na starte ciasto. Następnie na gorący budyń zetrzeć ostatnią część kruchego ciasta.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.