Przepisy Extra

Warstwowy jabłecznik z malinowym budyniem

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
ok. 1/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie malinowe
1 budyń śmietankowy

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier. Dodać margarynę, jajka, śmietanę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Razem wymieszać i przesmażyć.

W prostokątnej formie (o wymiarach 25 na 36 cm) rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozłożyć jedną część kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Na cieście rozłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem, na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta.

Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozpuścić budynie i dokładnie rozmieszać. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie i razem ugotować. Gorący budyń wylać na starte ciasto. Następnie na gorący budyń zetrzeć ostatnią część kruchego ciasta.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Na 1/2 litra mleka, również pozdrawiam :)
Ewelinka [2011-12-20 20:52:18]
CZY BUDYNIE MAJĄ BYĆ NA 0,5 L MLEKA CZY NA 0,75 L MLEKA?-pozdrawiam
ZUZA2302 [2011-12-20 20:39:41]
Najlepiej to zrobić tak, że tą pierwszą część włożyć do lodówki, a te dwie pozostałe włożyć do zamrażalki. I to wszystko na taki sam czas (1 godzinę). Życzę udanego wypieku i pozdrawiam :)
Ewelinka [2011-08-30 15:06:57]
Pani Ewelino, czy ciasto tylko schłodzić w lodówce ( jak długo?) czy w zamrażarce?.dziękuję i pozdrawiam.
Kasia O [2011-08-29 15:39:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.