Zupy ogórkowe to popularne w naszym kraju dania obiadowe. Ich przygotowanie jest zwykle proste i szybkie. Najczęściej ogórki występują w towarzystwie innych warzyw. W tym przepisie na zupę są to ziemniaki oraz cebula. Zupy można przygotować na wodzie, bulionie lub wywarze mięsnym.
Istotnym składnikiem zup jarzynowych, również ogórkowych są przyprawy, które nadają zupie charakterystycznych cech smakowych oraz zapachowych. Czytaj więcej
W okresie kiedy ogórki są łatwo dostępne, czyli w tzw. sezonie ogórkowym, warto jak najczęściej wykorzystywać je w kuchni.
Nasz przepis na zupę jest łatwy i szybki do wykonania - dlatego tym bardziej zachęcamy do jego wykorzystania :)
Smacznego :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Zielone ogórki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wymieszać i razem podsmażyć. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do ogórków i zalać wodą lub bulionem. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli ziołowej, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi oraz śmietankę. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Na koniec dodać do zupy i razem wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.