Przepisy Extra

Wielkanocne ciastka jajka

Wielkanoc to jedno z najważniejszych Świąt chrześcijańskich upamiętniających śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Na Te Święta, jeśli już pieczemy ciasteczka, to najczęściej są one w kształcie jajek, ewentualnie w kształcie zajączka lub baranka.

Nasz przepis na słodkie jajeczka jest tak prosty, tani i szybki do wykonania, że musicie się na nie skusić :) Żałować na pewno nie będziecie :)

Przygotowujemy ciasto z ubitych jajek z dodatkiem mąki pszennej, proszku do pieczenia i oleju. Do dokładnie wysmarowanych tłuszczem foremek - jajeczek (najlepiej margaryną, bo masło się pali) wykładamy ciasto. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Po lekkim ostudzeniu jajeczka wyciągamy z foremki i studzimy. Na sam koniec już za pomocą kolorowych lukrów i cukierków dekoracyjnych, upiększamy nasze ciasteczkowe jajeczka. Czytaj więcej

Te jajka świetnie się prezentują na świątecznym stole, wśród innych "dużych i ciężkich" wypieków. Swoim kształtem i kolorami przyciągają wzrok, szczególnie naszych milusińskich, małych smakoszy ;)

Te cudne jajeczka mają jeszcze inną funkcję ;) A mianowicie można je włożyć do wielkanocnego koszyczka jako „świąteczna babeczka”.

Warto też ich upiec więcej i obdarować bliskich (chociażby po jednym jajeczku, będzie to dla nich również wspaniałe uzupełnienie koszyczka).

Wesołych Świąt i wspaniałych wypieków!

Składniki:

Ciasto na jajka:
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Do dekoracji:
kolorowe lukry
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa się powiększy i zrobi się puszysta. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Całość delikatnie razem wymieszać.

Formę na jajka posmarować dokładnie margaryną i przełożyć surowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzić i delikatnie wyjąć z formy.

Upieczone i ostudzone jajeczka udekorować dowolnie kolorowym lukrem i cukierkami. Takie jajeczka można włożyć do wielkanocnego koszyczka jako „świąteczna babeczka”. Jajeczka te pięknie prezentują się na świątecznym, wielkanocnym stole, jak również są wspaniałym prezentem dla bliskich (właśnie jako dodatek do koszyczka).

Z podanych składników wyjdzie 6 jajeczek.

Wesołych Świąt i smacznego!

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.