Udziec z indyka, opłukać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Następnie zalać wodą (250 ml), dodać listek laurowy, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut i ostudzić. Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę (białą i czerwoną) obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Cukinię opłukać i pokroić w półplasterki (w skórce). Do cebuli dodać czerwoną paprykę, cukinię i razem wymieszać. Chwilkę smażyć i zdjąć z ognia. Czosnek obrać, pokroić i dodać do podsmażonych warzyw. Dodać też natkę zielonej pietruszki, szczyptę majeranku, tymianku, słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kurkumy oraz pieprz i sól do smaku. Wszytko razem dokładnie wymieszać i ostudzić. Na koniec do warzyw dodać indyka, ryż i wymieszać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do warzyw i ponownie wymieszać (2 łyżki tartego sera odłożyć). Żaroodporne naczynie posmarować olejem i wyłożyć całą kolorową masę. Przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 160 °C. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem i sezamem. Przykryć pokrywką i zostawić na 1-2 minutki.
Zapiekankę podawać na ciepło. Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.