Przepisy Extra

Wiosenna zapiekanka z indykiem

Składniki:

Zapiekanka:
50 dag udźca z indyka
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 listek laurowy
10 dag ryżu (1 woreczek)
20 dag cebuli
5 dag czerwonej cebuli
2-3 łyżki oleju z pestek winogronami
25 dag czerwonej papryki
50 dag cukinii (młodej)
3 ząbki czosnku
natka zielonej pietruszki
majeranek
tymianek
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól ziołowa
pieprz czarny
Dodatkowo:
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka sezamu

Sposób wykonania:

Udziec z indyka, opłukać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Następnie zalać wodą (250 ml), dodać listek laurowy, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut i ostudzić. Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 10 minut. Odcedzić i ostudzić.

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę (białą i czerwoną) obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Cukinię opłukać i pokroić w półplasterki (w skórce). Do cebuli dodać czerwoną paprykę, cukinię i razem wymieszać. Chwilkę smażyć i zdjąć z ognia. Czosnek obrać, pokroić i dodać do podsmażonych warzyw. Dodać też natkę zielonej pietruszki, szczyptę majeranku, tymianku, słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kurkumy oraz pieprz i sól do smaku. Wszytko razem dokładnie wymieszać i ostudzić. Na koniec do warzyw dodać indyka, ryż i wymieszać.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do warzyw i ponownie wymieszać (2 łyżki tartego sera odłożyć). Żaroodporne naczynie posmarować olejem i wyłożyć całą kolorową masę. Przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 160 °C. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem i sezamem. Przykryć pokrywką i zostawić na 1-2 minutki.

Zapiekankę podawać na ciepło. Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.