Przepisy Extra

Wiśniak ze śmietanką i aromatyczną nutką kawy

Wiśniak ze śmietanką i aromatyczną nutką kawy

Składniki:

14 dag biszkoptów (podłużnych)
Poncz kawowy:
2 1/2 łyżki kawy mielonej
½ szklanki wody
Masa serowo-śmietankowa:
25 dag serka mascarpone (1 opakowanie)
250 ml śmietanki 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
Masa wiśniowa:
70 dag wiśni
1 galaretka wiśniowa
1 ½ szklanki galaretki
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Kawę zalać gorącą wodą i zostawić na około 15 minut pod przykryciem, a następnie przelać przez filtr do kawy i ostudzić. W ostudzonej kawie maczać podłużne biszkopty i układać w dużej torownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (do ponczu można dodać jeszcze kilka kropel rumu lub spirytusu).

Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na biszkopty i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Wiśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Galaretkę wiśniową rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i ostudzić. Następnie przełożyć do niej wiśnie, dodać kilka kropli soku z cytryny i razem wymieszać. Tężejącą masę wiśniową rozłożyć ma białej masie i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.