Przepisy Extra

Wodzionka inaczej

Składniki:

10-15 dag swojskiej kiełbasy
1 1/2 kromki chleba (4-5 dniowego)
około 1/2 litra wody
2 ząbki czosnku
wegeta
sól
pieprz
maggi
1 łyżeczka smalcu (niekoniecznie)

Sposób wykonania:

Chleb pokroić w kostkę, przełożyć do talerza. Czosnek pokroić w drobną kostkę, pognieść widelcem, żeby puścił sok i posypać kostki chleba. Wodę zagotować, przyprawić i dodać kiełbasę. Gotować jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie zalać kostki chleba i dodać kiełbasę.

Smacznego.

(składniki na 1 porcję)

Dodane przez Dorota w dniu
42 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Chleb
Komentarze do przepisu:
Dobrze, ale my tu mamy przepis na "wodzionkę inaczej" ;) taką robimy i taką lubimy ;)
Dorota [2014-07-31 14:30:32]
Jasne, że bez kiełbasy !!!
aldi [2011-01-02 00:29:52]
wole tradycyjna wodzionke...bez kiełbasy..taka nasza śląska....
gr [2010-04-15 15:05:40]
Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz:)niektórzy nie wiedzą co jest dobre..WODZIONKA to coś pysiastego, jem codziennie od jesieni i zadnej grypki itp nie mam, polecam spróbowac :)
Gabrysia ,Zabrze [2010-01-24 18:34:55]
Moje wnuki(sześć sztuk hehe) już od samego progu wołają Oma zrób mi wodziunkę(w opolskim ta zupa to wodziunka) a dzieciom po prost zalewam kromkę pokrojonego chleba z dodatkiem masła soli i mago wrzątkiem. Wedle życzenia dodaję im czosnek ale dla maluchów tylko plastereczek. Wolą to proste jedzenie bardziej od wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek,któwych juz maja przesyt. Polecam spróbować dawać tą zupę dzieciom niejadkom,które nie chcą jeść chleba w kromce. Pozdrawiam Babcia
Uleczka [2009-10-29 09:16:30]
Ja to gotuję często pychotka.
Jaś [2009-06-23 22:06:40]
Co do chleba, to... Nawet PRAWDZIWY chleb speśnieje, jeżeli będzie przechowywany w worku foliowym _do zamrażania_. Dobry śweży chleb trzyma się tydzień w lnianej ściereczce, ale jego składnikami mogą być jedynie: mąka, zakwas, woda i sól.
polny_konik [2007-12-02 14:25:14]
To zupa śląska, typowo regionalna. Spory są tu zbyteczne. Każdy z nas coś udoskonala. Stąd ta kiełbasa i inne dodatki. Ktoś pisał, że stary chleb jest zły i zapleśniały. Niech zacznie kupować CHLEB , a nie coś w podobie. Na pewno nie zapleśnieje, wyschnie na wiór a nie bedzie pleśni. Czerstwy chleb, taki na 2-3 dzień jest zdrowy a ten gorący prosto z byle jakiej piekarni. Jest smaczny teraz a na drugi dzień do kosza. A wodzionka jest OK nawet z samej wody, soli, czerstwego chleba (2-3 dniowego, ale zrobionego na prawdziwym zakwasie, bez uleprzaczy ) i czosnku.
Max [2007-05-27 21:20:03]
tradycyjnej wodzionki nie lubie ale z dodatkiem kiełbasy pycha!!!!!
p.s. [2007-05-18 13:07:28]
prawdziwa wodzionka jest bez kiełbasy bo jak wiem w okresie międzywojennym była to zupa biedoty to skąd mieli mieć kiełbasę
josef [2007-05-10 08:20:05]
no i może być ale tak na raz dwa bardzo dobra mojej rodzince smakuje i to bardzo mam 19 latek dopiero kocham gotować a robiłam tą zupę z wielką przyjemnością dziękuje bardzo za przepis na pewno nieraz z niego skorzystam :-)
Olcia [2007-05-02 13:32:39]
Wodzionka to jest zupa którą się je raz w tygodniu. Prawdziwy przepis: 1/2 litra wody,skromna łyżka skwarek, 2 ząbki czosnku /spore lub 4 mniejsze/ 2 kromki czerstwego chleba, sól.Do zimnej wody dajemy sól,skwarki,czosnek od zagotowania jeszcze 2 minuty gasimy ogień pod zupą i dodajemy chleb krojony w kostkę i frygamy.Zaręczam raz w tygodniu zupa brak przeziębień.
Zeflik [2007-04-30 08:46:06]
Aba głupoty gadasz jak potłuczona, 3 dniowy chleb czewrstwy - nie spleśniały jest zdrowszy niż taki prsto ze sklepu, czosnek - samo zdrowie, tłuszcz w niewielkich ilościach nikomu jeszcze niezaszkodził. Popieram i uważam, że to dobra zupa.
Melasa [2007-04-07 18:56:56]
wodzianka w swej istociejest zaprzeczeniem normalne zupy.bo jakze kawalki chleba kielbasy i woda moga stworzyc dobra zupe.
diagnosis [2007-03-06 22:22:45]
Zawsze jadlam wodzionke.Przynajmniej raz w tygodniu.A juz napewno jak mama byla zaniepokojona miom i brat azdrowiem(angina.przeziebienie)Prawie zawsze obylo sie bez antybiotykow,i unnych takich z apteki. a poze tym-pyyyyyyycha!
Sonia [2007-01-27 18:19:58]
Mój dziadek robił zamiast skwarek kawałki usmażonego boczku (drobno pokrojony) i własnie dzięki temu podkreślał sie smak zupy... Polecam też "Germuszke", zamiast czosnku - kminek
Paweł [2007-01-24 15:39:58]
bardzo dobra zupa kto nie gotuje ten nie wie
alla [2006-12-21 19:23:50]
moj ojciec jak ja robił to dodawał podsmazone ziemniaczki(takie,które zostały np z obiadu)---pychotka...,zawsze mu ja podjadałam(bez kiełbasy)..mniam...:-))))
Grazia-Rybnik [2006-12-08 21:15:37]
DO FANATYKA WODZIONKI:naucz sie polskiego. wzadek to dla ciebie wrzątek? A może kurtka to kórdka?
Alexis [2006-10-18 09:11:01]
każda zupiorka jest z wody. Sęk w tym, że do jednej dodajemy przecier pomidorowy, do innej ogórkowy a do innej inny. W tej jest czosnek, który jest zdrowszy od tych innych przecierów i w dodatku działa jak antybiotyk więc warto spróbować tej zupki. Jeszcze nie robiłam ale myślę, że najlepsza jest z chlebkiem razowym. Ponadto chlebek czerstwy jest zdrowszy od świeżego. Pozdrawiam...
Grójecczanka [2006-08-06 10:35:38]
to musi być ochydne..sam tłuszcz woda i do tego nie świeży chleb..raczej nie skosztuje..
joja [2006-08-04 18:57:27]
wodzionka jest super ten kto jej nie zna i nigdy nie kosztował to nie wie ci stracił wiec zachecam to sprobowania,ale ta KIELBASA to tam w ogole nie pasuje,tylko psuje jej smak,wiec zrobcie wodzionke bez KIELBASY!!! SMACZNEGO!!!MNIAM
aska z zabrza [2006-06-18 11:51:39]
cudowna palce lizac mmmmmmmmmm pycha
magdzia [2006-03-27 03:04:43]
to bez sensu, to sama woda
kasia [2006-03-04 19:12:34]
bylo dobre i smaczne wiecej takich pomyslow to bede czescie wpadala mam 14 lat i zbobilam tak jak podalas przepis i raczej mi wyszlo wiec bylo dobre
Ola14 [2006-02-17 22:23:45]
hehe, jak czytam niektóre komentarze to aż mi się śmiać chce!! :D ludzie, którzy nie urodzili się na górnym śląsku w większości nie rozumieją jak można jeść zupę z chlebem, czosnkiem, słoniną i solą a przecież to jeden z wielu przysmaków śląskiego jedzenia. Ludziska- najpierw skosztujcie a potem oceniajcie, naprawdę! pozdrawiam
Paulina [2006-02-13 16:39:46]
dla mnie to bez sensu taka zupa niewarto ją jeść, woda i stary chleb bleee
lala [2006-02-12 20:30:40]
prawdziwą wodzionkę robi bę kiełbach
nieznajomy [2005-12-29 18:53:46]
najlepszo jest wodzionka ze szpyrkami jak jakiś warszawiok nie wiy co to jest jest to wędzona słonina rozpuszczona na patelni.mniam!!!
hanys [2005-10-25 09:57:46]
to może kiełbasa w wodzie? Co za różnica czy wodzionka taka czy inna, ważne kiedy smakuje! Zupa z samych pyrek ze smietaną tez może byc i prawie jak wodzionka - tyż woda ino że z pyrkami ble ble
niewybredna pałuczanka [2005-09-12 22:15:10]
HAHAHA bardzo dobra może tak brzmi ale jest dobra -polecam spróbować a potem opisac:)
Goral [2005-08-05 20:34:45]
no i co sie czepiacie? nie widzicie, ze zupa nazywa sie- `wodzionka inaczej`?
asiulka [2005-04-24 17:52:14]
gdy na stronie kulinarnej do tradycyjnego slaskiego dania dodaje sie wegety, to jest mi wstyd za tworce tego przepisu. zreszta dodawanie do jakiego kolwiek dania "przyprawy śmietnika" powoduje to ze ta potrawa smakuje jak kazada inna po dodaniu tego czegos. a prawdziwa slasak wodzionka to chlep najlepiej czerstwy, zabki czosnku (zalezy od upodobania), roztarte z sola, smalec jak to mowi moja babcia ma byc go troszke na czubku duzej lyzki, to wszystko zalewamy wzadkiem i wszystko rozdrabniamy widelcem lub sztanfrem. osobiscie lubie do tego dodac magi. jest to zupa ktora przdewszystkim stawai na nogi rozgrzewa i LECZY. smacznego
fanatyk wodzionki [2005-01-27 20:11:16]
a do gorącego kubka nie ma komentarzy ?? nikt nie boi się tego jeść a sposób przygotowania ten sam -- wrzątek i jemy, aaaa soorki tam chemie mamy ;( -- smacznego
gall [2004-12-17 03:59:27]
Popieram Abę. Co może być smacznego w wodzie z chlebem i czosnkiem ( obojętnie z kiełbasą czy bez). Aż boję się spróbować.
Kasia [2004-10-01 22:47:47]
mniam...uwielbiam prawdziwa slaska wodzionke, ale robilam ja rowniez z bulkami zamiast chleba jest rownie smaczna, a kielbasa? moze warto sprobowac?!
slazaczka z mazur [2004-08-02 14:19:24]
wlasnie jem wodzianke i smiem twierdzic ze ptrzepis jest taki: hleb w kostjah, czosnek pokrojony, pieprz i duzo soli zalewamy woda i okrasamy stopiona slonina z cebula. to jest prawexiwa wodziannka z s-c. to zupa od hanysow ale w sosnowcu sie to jet tak!!zaglpebie s-c!!!!!!!
rif [2004-06-30 00:28:00]
Spróbujcie wodzinkę z czerstwego razowego chleba; moim zdaniem jest lepsza niż z jasnego - i oczywiście bez kiełbasy. Do wodzinki wlewamy gorący tłuszcz ze skawreczkami tak by w talerzu zaskwierczało. Pycha.
Gorolka [2004-06-24 19:04:03]
Nigdy w życiu nie zjadłabym takiej zupy!!!! Brrrrrrr!Wole już "zupkę nic".A ten chlebek trzydniowy moze zaszkodzić w takiej formie! Moze lepiej opiec go na goracej patelni wysmarowanej tłuszczem i czosnkiem? Dobrze Ci radzę!!!!!
aba [2004-06-21 19:23:57]
Kiełbasa w wodzionce to profanacja tej zupy z wody
Stefcia [2004-06-20 18:11:49]
wodzionka robi sie bez kiełbasy
ślązoczka [2004-05-03 16:14:11]
prawdziwą wodzionkę robi się bez kiełbasy-jak sama nazwa wskazuje to jest "zupa" z wody !
zuzia [2004-03-19 13:26:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.