Przepisy Extra

Wyborny jabłecznik

Wyborny jabłecznik

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
4 żółtka
kostka masła
6 dag wiórków kokosowych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
1,5 kg jabłek
4 białka
25 dag cukru
15 dag twarogu
15 dag wiórków kokosowych
5 łyżek rodzynek
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
5 dag masła
2 żółtka
cukier waniliowy
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Dno i boki dużej tortownicy natłuścić, posypać bułką tartą i wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika na 15 minut.

Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i serem, wymieszać z kokosem. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z masą i rodzynkami. Dodać śmietanę ubitą z cukrem waniliowym i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

Rozsmarować masę na lekko podpieczonym i przestudzonym spodzie, wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 °C.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Rafaello
Komentarze do przepisu:
a ja placuszki po swojemu robie i np :do jabłek dodaje łyżke stołową galaretki a smak hmmmm zależy od gustu i nastroju:) pozdrawiam .
Robert [2009-01-17 15:26:59]
Są różne przepisy na kruche ciasto, w tym akurat jest cała kostka masła. Ale jeżeli uważasz, że jest go za dużo, to można zrobić to kruche z połową kostki masła, a jeżeli ciasto będzie za suche to stopniowo dodawać pozostałe masło. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-14 11:46:21]
Jestem zdziwiona, że na spód cala kostka masła bo ciasto kruche nie wymaga takiej ilości tłuszczu.
Martyna [2007-02-14 10:18:58]
do tej pory wszystkie przepisy były doskonałe. Skusiłam się na ten jabłecznik i był kiepski. Wszystko robiłam dokładnie ale niestety już więcej go nie upiekę
hana [2005-10-01 14:52:29]
Sprawdziłam. Rzeczywiście spód jabłecznika jest bez cukru. Ciasto jest bardzo dobre. Życzę smacznego.
Dorota. [2004-01-11 17:49:00]
Dziękuję za informację. Postaram się sprawdzić, czy faktycznie ma być bez cukru. Ale w tej chwili nie mam przy sobie mojego zeszytu z przepisami.
Dorota [2004-01-04 18:54:50]
Hallo Dorota, przepis wydaje sie byc fantastyczny, ale czy spod jest faktycznie jest przygotowany bez ziarenka cukru??? Pozdrowienia!
Anna [2004-01-04 18:36:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.