Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Karczek pokroić w kostkę, obsypać solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku i zrumienić na 2 łyżach oleju. Następnie podlać wodą (ok. 1 ½ szklanki) i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut (można tutaj użyć karczku z grilla, który nam został np. z poprzedniego grillowania – wtedy nada on zapiekance fajnego smaku). Do ½ szklanki zimnej wody dodać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się karczku, zagotować i zdjąć z ognia.
Na patelni rozgrzać olej (4 łyżki) i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek. Dodać szczyptę soli, pieprzu, majeranku i tymianku. Wymieszać i razem smażyć.
Dno dużego rondla wysmarować tłuszczem (masło, olej). Przełożyć do niego makaron, karczek w sosie i całą zawartość patelni, czyli cebulę, paprykę i pieczarki. Całość razem wymieszać, położyć listki laurowe i przykryć pokrywką.
Zapiekać razem przez około 30 minut na średnim ogniu.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.