Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z patisonem, szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z patisonem, szynką i pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka:
20 dag makaronu (np. muszelki)
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
15 dag szynki
25 dag pieczarek
sól
pieprz
35 dag patisona (waga po obraniu)
kurkuma
pieprz cayenne
natka suszonej pietruszki
majeranek
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
koperek

Sposób wykonania:

Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym smalcu. Szynkę pokroić w paski, dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Posypać szczyptą soli, pieprzu, razem wymieszać i smażyć. Patisona obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do podsmażonych składników, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przełożyć makaron muszelki i całość razem wymieszać. Zdjąć z ognia.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem, wyłożyć połowę masy makaronowej z dodatkami, rozłożyć połowę żółtego sera, następnie pozostałą masę makaronową i pozostały żółty ser. Całość posypać koperkiem (może być mrożony).

Zapiekać pod przykryciem przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.