Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym smalcu. Szynkę pokroić w paski, dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Posypać szczyptą soli, pieprzu, razem wymieszać i smażyć. Patisona obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do podsmażonych składników, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przełożyć makaron muszelki i całość razem wymieszać. Zdjąć z ognia.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem, wyłożyć połowę masy makaronowej z dodatkami, rozłożyć połowę żółtego sera, następnie pozostałą masę makaronową i pozostały żółty ser. Całość posypać koperkiem (może być mrożony).
Zapiekać pod przykryciem przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.