Jeśli macie jeszcze w swoich zapasach cukinię, to warto z niej przygotować taką prostą, ale bardzo pyszną zapiekankę - mniam :)
Jest ona łatwa do wykonania, tania i wychodzi jej bardzo dużo! A to bardzo dobrze się składa, bo każdy z domowników chce dokładki tej zapiekanki ;)
Zatem przystępujemy do jej wykonania... aby cukinia nabrała smaczku obsypujemy ją pieprzem cayenne i przyprawą do gyrosa. Potem w dużym żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, cukinię, zrumienioną kiełbaskę z cebulką i czosnkiem, i jeszcze raz taki sam układ składników serwujemy, a na sam koniec całość zalewamy sosem na bazie słodkiej śmietanki. Czytaj więcej
Mmm... pięknie pachnie, jak się zapieka :)
Składniki tutaj bardzo ładnie się komponują smakowo i bardzo do siebie pasują, a słodka śmietanka nadała jej takiego aksamitnego smaku.
Smacznego.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, dodać szczyptę pieprzu cayenne, przyprawy do gyrosa i razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do kiełbasy, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię z kiełbasą i cebulą. Razem wymieszać i jeszcze smażyć - dosłownie przez 1 minutkę.
Śmietankę wlać do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, oregano, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, soli oraz kolorowego pieprzu. Całość razem rozmieszać (łyżką - rozcierając dokładnie mąkę o ścianki miski lub mikserem - na małych obrotach).
Duże żaroodporne naczynie szklane wysmarować olejem (1 łyżką). Na spód naczynia wyłożyć połowę ziemniaków, połowę cukinii, połowę cebuli z kiełbasą, i na koniec pozostałe ziemniaki, cukinię oraz cebulę z kiełbasą. Całość zalać śmietankowym sosem i posypać koperkiem. Włożyć do piekarnia i zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.