Przepisy Extra

Cukinia zapiekana z ziemniakami i kiełbasą w śmietankowym sosie

Jeśli macie jeszcze w swoich zapasach cukinię, to warto z niej przygotować taką prostą, ale bardzo pyszną zapiekankę - mniam :)

Jest ona łatwa do wykonania, tania i wychodzi jej bardzo dużo! A to bardzo dobrze się składa, bo każdy z domowników chce dokładki tej zapiekanki ;)

Zatem przystępujemy do jej wykonania... aby cukinia nabrała smaczku obsypujemy ją pieprzem cayenne i przyprawą do gyrosa. Potem w dużym żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, cukinię, zrumienioną kiełbaskę z cebulką i czosnkiem, i jeszcze raz taki sam układ składników serwujemy, a na sam koniec całość zalewamy sosem na bazie słodkiej śmietanki. Czytaj więcej

Mmm... pięknie pachnie, jak się zapieka :)

Składniki tutaj bardzo ładnie się komponują smakowo i bardzo do siebie pasują, a słodka śmietanka nadała jej takiego aksamitnego smaku.

Smacznego.

Cukinia zapiekana z ziemniakami i kiełbasą w śmietankowym sosie

Składniki:

Zapiekanka:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
60 dag cukinii (waga po obraniu)
pieprz cayenne
przyprawa do gyrosa
1 łyżka oleju kokosowego
20 dag kiełbasy (dobrej gatunkowo)
30 dag cebuli
5 ząbków czosnku
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
kurkuma
gałka muszkatołowa
granulowany czosnek
oregano
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól
pieprz kolorowy
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
2 łyżki koperku (posiekanego, może być mrożony)

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, dodać szczyptę pieprzu cayenne, przyprawy do gyrosa i razem wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do kiełbasy, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię z kiełbasą i cebulą. Razem wymieszać i jeszcze smażyć - dosłownie przez 1 minutkę.

Śmietankę wlać do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, oregano, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, soli oraz kolorowego pieprzu. Całość razem rozmieszać (łyżką - rozcierając dokładnie mąkę o ścianki miski lub mikserem - na małych obrotach).

Duże żaroodporne naczynie szklane wysmarować olejem (1 łyżką). Na spód naczynia wyłożyć połowę ziemniaków, połowę cukinii, połowę cebuli z kiełbasą, i na koniec pozostałe ziemniaki, cukinię oraz cebulę z kiełbasą. Całość zalać śmietankowym sosem i posypać koperkiem. Włożyć do piekarnia i zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Hmm, to bardzo ciekawe dlaczego te warzywa były takie twarde, bo przecież cukinia jest miękka. Ją się jada nawet na surowo.
Dorota [2021-11-09 18:44:40]
Zapiekanka łatwa w przygotowaniu, jednak po 45 minutach ziemniaki i cukinia są nadal twarde i to po zwiększeniu temperatury do 200 stopni
Anonim [2020-07-18 15:41:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.