Przepisy Extra

Zapiekanka ryżowa z brokułem

Składniki:

30 dag ryżu (3 woreczki)
50 dag brokuła (1 sztuka)
15 dag cebuli (1 duża)
2 łyżki oleju
25 dag kiełbasy (lub szynki)
5 dag wędzonej słoniny
3 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy konserwowej
Sos:
200-250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
sól
pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy się zagotuje gotować jeszcze 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i pokroić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kiełbasę, wędzoną słoninę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem smażyć. Na koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Razem wymieszać, chwilkę smażyć i ostudzić.

Do dużej miski przełożyć ryż. Dodać do niego zrumienioną cebulę z dodatkami i odsączoną z zalewy konserwową kukurydzę. Wszytko razem wymieszać i podzielić na połowę.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Włożyć do niego połowę ryżu z dodatkami, następnie brokuł i pozostały ryż z dodatkami.

Jogurt naturalny przełożyć do miseczki, dodać do niego jajko, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem zmiksować. Powstałym sosem zalać zapiekankę i zamknąć naczynie żaroodporne. Włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorunia w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę i dziękuję za skorzystanie z przepisu :)
Dorota [2011-10-12 15:38:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.