Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gdy się zagotuje gotować jeszcze 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kiełbasę, wędzoną słoninę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem smażyć. Na koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Razem wymieszać, chwilkę smażyć i ostudzić.
Do dużej miski przełożyć ryż. Dodać do niego zrumienioną cebulę z dodatkami i odsączoną z zalewy konserwową kukurydzę. Wszytko razem wymieszać i podzielić na połowę.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Włożyć do niego połowę ryżu z dodatkami, następnie brokuł i pozostały ryż z dodatkami.
Jogurt naturalny przełożyć do miseczki, dodać do niego jajko, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem zmiksować. Powstałym sosem zalać zapiekankę i zamknąć naczynie żaroodporne. Włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.