Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z cukinią i papryką

Składniki:

Zapiekanka:
25 dag makaronu (np. kolanka)
1 łyżka oleju
5 dag wędzonej słoniny
20 dag cebuli
20 dag czerwonej papryki
20 dag białej papryki
60 dag cukinii (waga po obraniu)
sól ziołowa
pieprz
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
bazylia
majeranek
sos sojowy
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
5 dag żółtego sera
pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu) i odcedzić.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić na małym ogniu. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do słoniny i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Czerwoną i białą paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Wymieszać i razem smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z papryką i razem smażyć. Następnie dodać szczyptę soli ziołowej, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku, bazylii, majeranku i kilka kropel sosu sojowego. Pod koniec smażenia dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec przełożyć makaron i razem wymieszać.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem, wyłożyć zapiekankę i przykryć naczynie pokrywką. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotową zapiekankę posypać żółtym serem, a następnie szczypiorkiem.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
czytajmy ze zrozumieniem ..
roma.t. [2017-08-23 12:09:35]
Do zapiekanki dodajemy podgotowany makaron, tj. należy go gotować o połowę krócej niż podane jest na opakowaniu. Powodzenia :)
Dorota [2017-08-22 19:36:22]
Makaron dodać ugotowany ,czy suchy ...
Marianna . [2017-08-22 19:05:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.