Pyszna jesienna zapiekanka z makaronem, cebulką, kolorową papryką i cukinią. Wierzch zapiekanki posypujemy żółtym serem, a następnie szczypiorkiem. Prosta, szybka do zrobienia i bardzo smaczna zapiekanka. Polecamy m.in. na Światowy Dzień Makaronu, który obchodzimy 25 października - czyli już jutro ;)
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu) i odcedzić.
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić na małym ogniu. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do słoniny i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Czerwoną i białą paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Wymieszać i razem smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z papryką i razem smażyć. Następnie dodać szczyptę soli ziołowej, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku, bazylii, majeranku i kilka kropel sosu sojowego. Pod koniec smażenia dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec przełożyć makaron i razem wymieszać.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem, wyłożyć zapiekankę i przykryć naczynie pokrywką. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotową zapiekankę posypać żółtym serem, a następnie szczypiorkiem.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.