Przepyszna, sycąca i zdrowa propozycja na obiad - na duży obiad trzeba dodać, bo z podanych w przepisie składników wychodzi duże żaroodporne naczynie - pięknie pachnącej zapiekanki :)
Trochę krojenia przy niej jest, ale można składniki też pokroić mechanicznie (w plasterki lub na tarce o dużych oczkach), żeby było szybciej.
Ja zapiekałam ją w żaroodpornym naczyniu, ale podane składniki można też przełożyć do dużego rondla i zapiekać na piecu, albo najlepiej na ognisku - wtedy są najlepsze! Fajnie jest też posiedzieć przy takim ognisku, i to w miłym gronie :) Czytaj więcej
W nieco chłodne letnie weekendy na takie ognisko z pieczonkami śmiało można się skusić, a nawet już w dłuuugi majowy weekend, który już niebawem ;)
Smacznego!
Ziemniaki, dynię, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Słoninę wędzoną pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, dynię, białą kapustę, cebulę, kiełbasę, słoninę wędzoną, marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Dodać zioła Małgorzatki, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku oraz szczyptę soli i pieprzu ziołowego do smaku. Całość dokładnie razem wymieszać i przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem (1 łyżką).
Na koniec całą zapiekankę polać pozostałym olejem (3 łyżkami). Na wierzch położyć listek laurowy i żaroodporne naczynie przykryć pokrywką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.
Podawać na gorąco - zapiekanka świetnie smakuje serwowana razem z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 8-10 porcji.
Smacznego.