Kalafiora opłukać, osuszyć i podzielić na małe różyczki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut, a następnie odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Oprószyć szczyptą soli, kolorowego pieprzu i wymieszać. Gdy woda z pieczarek wyparuje, chwilę razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę pszenną i razem zrumienić. Następnie wlać mleko i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem, a na koniec dodać żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na spód wyłożyć kalafior, następnie całą zawartość patelni – pieczarki z cebulą i całość zalać białym sosem. Wierzch zapiekanki posypać majerankiem, potem żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, a na koniec sezamem. Naczynie przykryć pokrywką.
Włożyć do piernika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.