Przepisy Extra

Wegetariańska zapiekanka z kalafiorem i pieczarkami

Składniki:

70 dag kalafiora (ok. 1/2 dużej główki)
50 dag pieczarek
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
Biały sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
200 ml mleka
10 dag żółtego sera
majeranek
gałka muszkatołowa
ostra papryka w proszku
sól
pieprz kolorowy
Dodatkowo:
1 łyżka masła
5 dag żółtego sera
2 łyżki sezamu

Sposób wykonania:

Kalafiora opłukać, osuszyć i podzielić na małe różyczki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut, a następnie odcedzić i ostudzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Oprószyć szczyptą soli, kolorowego pieprzu i wymieszać. Gdy woda z pieczarek wyparuje, chwilę razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek.

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę pszenną i razem zrumienić. Następnie wlać mleko i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem, a na koniec dodać żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na spód wyłożyć kalafior, następnie całą zawartość patelni – pieczarki z cebulą i całość zalać białym sosem. Wierzch zapiekanki posypać majerankiem, potem żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, a na koniec sezamem. Naczynie przykryć pokrywką.

Włożyć do piernika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.