Przepisy Extra

Zapiekanka z kalafiorem

Składniki:

1 kalafior (ok. 1 kg)
1,2 kg ziemniaków
40 dag szynki
40 dag cebuli
20 dag żółtego sera
ok. 1/3 kostki masła
sól
pieprz
Vegeta

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Kalafior pokroić na mniejsze części. Ziemniaki pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim następujące warstwy: ziemniaki, szynka, kalafior i podsmażona cebulka. Każdą warstwę posypać przyprawami. Na wierzchu zapiekanki rozłożyć plasterki masła.

Całość włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 °C. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i zapiec do roztopienia sera.

Składniki wystarczą na 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez anika w dniu
39 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że zapiekanka się udała i że smakowała. Pozdrowienia dla całej Rodzinki :)
Dorota [2012-02-07 13:06:56]
Można tę zapiekankę podawać z maślanką lub kefirem do picia. Smacznego :)
Dorota [2010-09-01 10:38:07]
z czym to podawać?
Kicia [2010-08-26 12:31:20]
przepis bosssski , moi rodzice sie zajadali ta zapiekanka , a jak sie skonczyla to pytali kiedy znowu zrobie :) POLECAM !!
Aneta :) [2010-02-26 14:07:29]
Zapiekankę pieczemy z pokrywką.
Dorota [2010-02-17 22:37:51]
nigdy nie robilam zapiekanek i mam pytanie czy zapikanke w piekarniku piecze sie pod przykrywka z naczynia zaroodpornego czy bez, prosze o odp. i pozdrawiam
aga [2010-02-14 12:26:37]
ja dodalam kielbasek i bekonu zamiast szynki, pieczenie trwalo 2 godz. na 215 stopni celcjusza. Po zalecanych 40 minutach ziemniaki i kalafior byly surowe. Samo danie pyszne!!!
domi [2009-11-12 19:01:42]
Naprawdę pyszna lecz po 40 minutach składniki były twardawe i trzymałam w piekarniku 60 minut;Polecam i pozdrawiam.
Moniś [2009-11-08 23:04:22]
Zapiekanka wyszła super. Tylko ja dodałam obgotowane ziemniaki i kalafior. Zapieka się dużo szybciej. Dodałam również tą kremówkę, o której wspomniał\" szef piotrek\" i wierzch obsypałam jeszcze bułeczką tartą. Piekło się 25 min i wyszło pyszne. Naprawdę polecam.
Aneczka [2009-09-07 15:47:07]
to jest pyszne:)polecam wszystkim
memilka [2009-08-23 20:42:39]
ja przed upieczeniem kalafior i ziemniaki ugotowałem w wodzie, żeby były miększe. Wyszło wspaniale polecam
xxx [2009-06-24 10:01:37]
ja po wyjeciu mialam ziemiaki i kalafior surowy , nie polecam
sylwia [2008-11-20 23:47:08]
Hmm... może za mała była temperatura, ja zazwyczaj piekę taką zapiekankę 45 minut i wszystko jest miękkie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-09-21 13:11:45]
Smaczna ale po 40 min. zapiekania pod przykryciem składniki były twarde.
Piotr [2007-09-20 18:18:44]
jak dla mnie to REWELKA !!!!!
AGUSKAK [2007-08-20 20:18:51]
Przepis był taki, że kalafior i ziemniaki mają być surowe - i ja tak robiłam i zapiekanka była pyszna, wszystko upiekło się przez te 40 minut i było miękkie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te składniki ugotować, wtedy nie trzeba już tak długo piec. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-07 21:53:36]
mam pytanko. czy napewno kalafior i ziemniaki maja byc surowe??? moze lepiej je najpierw ugotowac???? prosze o odpowiedź.
Andżelika [2007-07-01 11:46:23]
ZAPIEKANKA JEST SUPER ALE LEPIEJ UGOTOWAC ZIEMNIAKI I KALIAFIOR .RODZINKA W WSZYSTKO ZJADLA[KECHUPEM SMAKUJE LEPIEJ].
EWELINA[13.06.2007 . 13,55 ] [2007-06-13 13:55:09]
zapiekanka bardzo dobra choć długo sie piekła. po 30 min dodałam smietane kremówke .
kasia [2007-06-02 14:55:25]
Danie proste i pyszne!!!Ja dodatkowo każdą warstwę przekładałam serem żeby wszystko trzymało sie kupy:)nie wolno tylko zapomnieć o pieczeniu w folii.POLECAM
chrupka kukurydziana [2007-03-08 14:12:16]
polecam zalać po 20 minutach kremówka jest bardziej soczyste:)
szef piotrek [2007-02-05 19:48:44]
Nie wiem co zrobiłam źle, ale po 1 GODZ. PIECZENIA składniku dalej były SUROWE. Włączyłam termoobieg i po następnych 15 minutach zasiedlismy żeby zjeść na wpół surowy obiad!!!
viola [2006-12-16 19:11:21]
Można przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową, tylko zapiekankę trzeba troszeczkę dłużej piec. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-18 21:35:11]
Szczerze powiedziawszy z mrożonymi warzywami zapiekanki jeszcze nie robiłam. Wydaje mi się, że można - tylko trzeba było by je rozmrozić i dać na sito, aby woda okapała i wtedy dopiero układać w naczyniu żaroodpornym. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-17 23:01:11]
Czy można dodać warzywa mrożone np. z Hortexu
katy [2006-11-17 15:53:39]
Niesamowite. Ale można nad tym popracować bo została jeszcze w loduwce
ZuZa [2006-11-14 21:46:09]
według mnie to danie jest dobre
majka4532 [2006-10-21 12:31:05]
Crown jesli nie da sie szynki lub innego miesa to tez bedzie smaczne mysle ze mieso nie jest tu niezbedne, a dodac mozna napewno warzywa wdlg upodobania.
anika [2006-09-25 22:23:19]
a czy mozna przykryc naczynie tylko folia aluminiowa?
Marta [2006-09-15 18:25:01]
A co można dodać zamiast szynki?Nie jadam mięsa
Crown [2006-09-10 16:49:57]
Tak, po ok. 40 minut pieczenia pod przykryciem, wszystkie składniki na pewno zmiękną.
Dorota [2006-06-06 13:27:39]
Tak, ziemniaki i kalafior mają być surowe. Razem z pozostałymi składnikami będą się piekły 40 minut, i to im wystarczy, będą mięciutkie i pyszniutkie ;)
Dorota [2006-06-06 13:12:56]
Ziemniaki i kalafior mają być surowe? Bartek
BARTEK [2006-06-06 12:49:58]
mam pytanie czy to wszystko zrobi się miękkie pod wpływem pary bo warzywa są surowe jak widac na zdjęciu
pipi [2006-06-05 16:45:59]
Jedzonko bardzo smaczne można dodać jeszcze trochę kapusty pokrojonej i pieczarki. Polecam :)
Agahghu [2006-06-05 16:04:46]
Tak, po włożeniu do piekarnika naczynie powinno być przykryte. Powodzenia :)
Dorota [2006-06-03 21:24:24]
Poczatkuję w kuchni i mam małe pytanko: czy po włozeniu do piekarnika naczynie powinno byc przykryte?
Beata [2006-06-03 18:56:54]
Pycha!!!!można razem z kalafiorem dodać trochę brokuł też dobre.POLECAM
oliwka:) [2006-05-27 19:07:41]
Kochani sprobujcie naprawde warto. Milosnicy kalafiora beda zachwyceni. Warto tez tak dla odmiany posypac wierzch startym zoltym serem - zrobi sie pyszna skorupka. Albo bulka tarta tez pycha. Goraco polecam
Dorota zza plota [2006-05-22 15:48:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.