Ziemianki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w dużą kostkę i razem z cebulą zrumienić na oleju.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać mleko i surowe jajko. Razem zmiksować blenderem. Następnie dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek mielony, curry i wymieszać.
Do ¾ żółtego sera dodać czosnek i sos. Razem wymieszać.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami następujące składniki: 1/3 ziemniaków, ½ cebuli z boczkiem, 1/3 ziemniaków, ½ cebuli z boczkiem i 1/3 ziemniaków. Całość polać sosem, posypać przyprawą do ziemniaków, pozostałym żółtym serem i suszonym koperkiem.
Zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.