Przepisy Extra

Zapiekanka z makaronu i jabłek

Składniki:

Masa jabłkowa:
1,20 kg jabłek
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
Dodatkowo:
50 dag makaronu świderki
cynamon
3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, i gdy zacznie wrzeć, to gotować 2 minuty. Następnie odcedzić.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnka. Dodać cukier i wodę. Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut.

Rondel wysmarować masłem (2 łyżkami). Włożyć go niego 1/3 makaronu, 1/3 masy jabłkowej, posypać cynamonem, i tak samo postąpić jeszcze dwa razy. Na wierzchu położyć podzielone na kawałki masło (1 łyżka).

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na ciepło.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.