Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z twarogiem na słodko

Zapiekanka serowa to wyjątkowo proste, ale i pyszne danie na obiad. Do tego przygotowuje się ją błyskawicznie, tylko trzeba trochę poczekać, aż się zapiecze... ale wtedy można pozmywać ten "bałagan po mikserach ;)"

Ciekawie smakuje, moje dzieciaki zakochały się w tej zapiekance. Każdy chciał dokładkę nawet dorośli, którzy za słodkim obiadowym daniem raczej nie przepadają... ;) Czytaj więcej

Kolejnym miłym zaskoczeniem jest to, że ta zapiekanka bardzo syci! Niby jest jej mało, bo składników do jej przygotowania też niewiele, ale da się nią najeść! :)

Zachęcam do spróbowania, choćby z ciekawości ;) ale zapewniam, że od czas do czasu będzie gościła na Waszym stole, bo jest pyszna!

Smacznego.

Zapiekanka makaronowa z twarogiem na słodko

Składniki:

20 dag makaronu (np. świderki)
sól
25 dag twarogu (najlepiej swojskiego)
5 łyżek śmietany 18%
4 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
1 ½ łyżki cukru
Dodatkowo:
1 łyżka masła
cynamon

Sposób wykonania:

Wodę zagotować, posolić i przełożyć makaron świderki. Gotować połowę czasu, jaki podany jest na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.

Do miski przełożyć twaróg. Dodać do niego śmietanę, cukier waniliowy i żółtka. Całość zmiksować na gładką masę mikserem (lub blenderem, jeśli twaróg ma grudki np. swojski). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec przełożyć do żółtek i delikatnie razem wymieszać łyżką.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego połowę makaronu, połowę masy serowej, pozostały makaron i pozostałą masę serową. Naczynie przykryć pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Wierzch zapiekanki posypać delikatnie cynamonem i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.