Zapiekanka serowa to wyjątkowo proste, ale i pyszne danie na obiad. Do tego przygotowuje się ją błyskawicznie, tylko trzeba trochę poczekać, aż się zapiecze... ale wtedy można pozmywać ten "bałagan po mikserach ;)"
Ciekawie smakuje, moje dzieciaki zakochały się w tej zapiekance. Każdy chciał dokładkę nawet dorośli, którzy za słodkim obiadowym daniem raczej nie przepadają... ;) Czytaj więcej
Kolejnym miłym zaskoczeniem jest to, że ta zapiekanka bardzo syci! Niby jest jej mało, bo składników do jej przygotowania też niewiele, ale da się nią najeść! :)
Zachęcam do spróbowania, choćby z ciekawości ;) ale zapewniam, że od czas do czasu będzie gościła na Waszym stole, bo jest pyszna!
Smacznego.
Wodę zagotować, posolić i przełożyć makaron świderki. Gotować połowę czasu, jaki podany jest na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
Do miski przełożyć twaróg. Dodać do niego śmietanę, cukier waniliowy i żółtka. Całość zmiksować na gładką masę mikserem (lub blenderem, jeśli twaróg ma grudki np. swojski). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec przełożyć do żółtek i delikatnie razem wymieszać łyżką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego połowę makaronu, połowę masy serowej, pozostały makaron i pozostałą masę serową. Naczynie przykryć pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Wierzch zapiekanki posypać delikatnie cynamonem i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.