Prosta, dosyć szybka i tania zapiekanka ziemniaczana jest idealna na jesienny obiad... kiedy wokół nas jest pełno młodych ziemniaków, bo trwają właśnie wykopki :)
A muszę się przyznać, że je bardzo lubię :) Jak już przychodzi jesień, to czekam właśnie na ten ciepły i słoneczny dzionek, w którym spotyka się cała rodzinka, i mali i duzi, chętni poświęcić parę godzin na taką przyjemną i relaksującą pracę w polu... :) Atrakcji mamy wtedy mnóstwo!
A zgodnie z tradycją, po wykopkach są... pieczonki :) które pieczemy oczywiście na ognisku, na świeżym powietrzu, a dzieciaki wrzucają też kilka sztuk ziemniaków do ognia - oczywiście pod okiem rodziców. Zabawa extra, a ziemniaki z popiołu smakują super - smak wprost nie do opisania ;) I na koniec po tak wyczerpującym dniu wszystko znika w błyskawicznym czasie, nawet dzieciaków nie trzeba namawiać do jedzenia ;) Czytaj więcej
Przedstawione poniżej składniki również można wrzucić do garnka i piec na ogniu - wyjdą przepyszne! Ale w warunkach domowych można je zrobić tak, jak ja w piekarniku.
U mnie ziemniaki w towarzystwie dyni i marchewki, czyli beta - karoten górą! Jest zdrowo i pyszne :)
Polecam i życzę smacznego :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z wędzonym boczkiem także pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, dynię, cebulę, wędzony boczek, marchew, por i czosnek. Dodać ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, szczyptę ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz soli i pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem (1 łyżką), a pozostałym olejem polać zapiekankę.
Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć, pokroić i posypać nią wierzch gotowej zapiekanki. Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionej surówki lub z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.