Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach na półtwardo. Następnie obrać i pokroić w plasterki. Mortadelę pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki i razem z pieczarkami zrumienić na rozgrzanym oleju.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim połowę ziemniaków, połowę mortadeli i połowę pieczarek z cebulą (wraz z olejem), potem wyłożyć pozostałe ziemniaki, mortadelę i pieczarki z cebulą.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać czosnek, sól, pieprz, cukier i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać zapiekankę. Wierzch zapiekanki posypać przyprawą do ziemniaków.
Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Zapiekankę podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego ketchupu.
Smacznego.