Fajny pomysł na coś prostego, szybkiego i smacznego na obiad. Taka ziemniaczana zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad na weekend. Do tego maślanka do picia i latem taki szybki obiadek śmiało można zajadać w ogrodzie lub na tarasie - mmm... na świeżym powietrzu takie kartofelki smakują rewelacyjne!
Jeśli nie mamy pomysłu na szybki obiad, to wtedy takie aromatyczne ziemniaczki przychodzą nam z pomocą. Trzeba tutaj jeszcze dodać, że jest to tanie danie do wykonania. Czytaj więcej
Oczywiście najlepsza zapiekanka jest z młodym, aromatycznym koperkiem, którego teraz akurat mamy dostatek.
Zachęcam do wykonania i rozkoszowania się ich smakiem!
Smacznego :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić i razem z porem opłukać, a następnie pokroić w kostkę. Wędzoną słoninę również pokroić w kostkę. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cebulę, czerwoną paprykę, por, wędzoną słoninę i koperek. Dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, rozmarynu, rozgniecionego w palcach majeranku oraz soli i pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i przełożyć do wysmarowanego olejem rondla. Na górę zapiekanki położyć listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i rondel przykryć pokrywką. Zapiekać przez około 50 minut na średnim ogniu.
Podawać na gorąco np. z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.