Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cukinię, marchewkę i buraczki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać, osuszyć i również pokroić w kostkę. Jarmuż opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cukinię, marchewkę, czerwone buraczki, cebulę, wędzony boczek i jarmuż. Dodać szczyptę majeranku, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki w proszku, przyprawy do gyrosa, soli ziołowej i pieprzu. Całość razem wymieszać.
Na dno dużego rondla wlać 2 łyżki oleju, przełożyć całą zapiekankę i polać pozostałym olejem. Na wierzchu zapiekanki położyć liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Rondel przykryć pokrywką i położyć na małym ogniu. Zapiekankę piec przez około 80-90 minut.
Podawać na gorąco np. z maślanką do picia.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.