Taka ziemniaczana potrawka to nowe, pomysłowe i smaczne danie z młodymi warzywami lata. Jest to danie sycące, pożywne i zdrowe :)
W jednym garnku, a właściwie w rondlu znajdziemy ziemniaczki, cebulę, żółtą fasolkę szparagową, pomidora, jarmuż, do smaku dobrą kiełbaskę, aromatyczną wędzoną słoninę i bogactwo przypraw... Jak widać, ma ona w sobie dużo zdrowych dodatków, które warto jeść zwłaszcza, gdy jest ich sezon, czyli latem ;)
Z jej przygotowaniem nie ma dużo roboty. Można powiedzieć, że jest dość łatwa w przygotowaniu i tania. Do tego wychodzi jej dużo - pełny średniej wielkości rondel - to obiad dla dużej rodziny, a dla małej to obiad na dwa dni - jupi! Wtedy na drugi dzień nie trzeba gotować, ale mamy co jeść ;) Takie obiady są fajne! Czytaj więcej
To danie to coś dobrego dla miłośników ziemniaków i zdrowych, lekkich warzyw. To coś innego co można wyczarować z ziemniaków, nie tylko frytki, kluski, placki i tradycyjne ziemniaki...
Taka ziemniaczana potrawka fajnie sprawdza się latem, bo to taka odmiana chłodnych i słodkich obiadowych propozycji na lato... tutaj można zjeść coś konkretniejszego :) A jeśli jest nam gorąco, to można popijać sobie maślankę lub kefir...
Smacznego :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do rondla wlać 3 łyżki oleju, rozgrzać i przełożyć ziemniaki. Dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do ziemniaków razem z 1 łyżką oleju, wymieszać, smażyć jeszcze razem przez około 5 minut i zdjąć z ognia.
Z fasolki szparagowej odciąć końce, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w 2-3 cm kawałki i dodać do ziemniaków. Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i dodać do ziemniaków.
Kiełbasę (jeśli się da, to obrać ze skórki) i wędzoną słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i zrumienić. Jarmuż opłukać, odciąć twarde łodygi, pokroić i dodać do kiełbasy ze słoniną. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie wlać wodę, razem wymieszać i całość wlać do ziemniaków. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozmarynu i rozgniecionego w palcach majeranku. Całą potrawkę razem wymieszać i na jej górze położyć listek laurowy. Rondel przykryć pokrywką i położyć na małym ogniu. Potrawkę ziemniaczaną zapiekać przez około 30 minut.
Gotową i smaczną potrawkę podawać na gorąco. Można serwować do niej ogórki małosolne.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.