To prosta, smaczna i do tego dietetyczna sałatka z warzyw i dodatku soczystych owoców.
Jest idealna na śniadanie lub kolację. Śmiało można zabrać ją do pracy :)
Słodka gruszka wspaniale walczy tutaj z ostrością rukoli, i gdy sałatka się przegryzie całość smakuje wyśmienicie - można jeść i jeść :)
Smacznego!
Rukolę i roszponkę opłukać i osuszyć. Łososia i mozzarellę pokroić w kostkę. Szalotkę obrać z łusek, gruszki ze skórki i również pokroić w kostkę (gruszki od razu skropić sokiem z cytryny i wymieszać w tym soku). Pomidorki koktajlowe opłukać. Nasiona słonecznika przełożyć na suchą patelnię, lekko zrumienić i ostudzić.
Do dużej miski przełożyć rukolę, roszponkę, łososia, mozzarellę, szalotkę, gruszki, pomidorki i nasiona słonecznika. Dodać kilka kropli oleju lnianego, szczyptę bazylii, oregano oraz soli i białego pieprzu. Całość delikatnie wymieszać długimi łyżkami i włożyć do lodówki na około 40 minut.
Przed podaniem na stół sałatkę ponownie wymieszać i posypać kiełkami.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.