Przepisy Extra

Sałatka ze szpinakiem i roszponką na bogato

Sałatka ze szpinakiem i roszponką na bogato

Składniki:

5 dag szpinaku (1 garść)
5 dag roszponki (1 garść)
10 dag mix sałat (½ opakowania)
5 dag selera naciowego (1 łodyga)
5 dag słonecznika (5 łyżek)
10 dag kukurydzy konserwowej (¼ puszki)
3 dag suszonych pomidorów (z zalewy, ok. 3-4 łyżki)
3 łyżki oleju (z zalewy z suszonych pomidorów)
sok z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Seler naciowy opłukać i pokroić w plasterki. Suszone pomidory wyciągnąć z zalewy i pokroić.

Do miski przełożyć opłukane i osuszone listki świeżego szpinaku, roszponki i mix sałat. Następnie przełożyć seler naciowy, słonecznik, kukurydzę i suszone pomidory. Całość polać olejem, skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu. Wymieszać delikatnie dwoma długimi łyżkami, odstawić na około 10 minut, po czym ponownie wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.