Piękna, apetyczna babka o przyjemnym, zielonym kolorze. Idealna na wielkanocny i wiosenny stół :)
To coś fajnego i nowego na świąteczny stół, kto ciągle szuka nowych inspiracji, to ten przepis jest dla właśnie Niego!
Mało pracy przy niej jest, piecze się godzinkę, a potem tylko dekoracja - tutaj możliwości jest kilka: można ją oblać lukrem, białą polewą czekoladową lub po prostu obsypać cukrem pudrem, i już śmiało można podać ją na stół.
A na świątecznym stole ta babka świetnie się prezentuje, ten zielony kolor po prostu przyciąga jak magnez wszystkich smakoszy - i dużych i małych, każdy tylko sięga po kawałek babki :)
To taka babka trochę w egzotycznym wydaniu ;) Dla mnie super! I Uwaga: ciasto ma piękny zielony kolor, a zero sztucznych barwników! Czytaj więcej
Ta zielona - szpinakowa babka jest wilgotna, słodka i ciekawie smakuje. Dzieci nazwały ją babką Shreka ;)
Komu znudziła się już żółta, tradycyjna babka, to właśnie może się przerzucić na taką zieloną ;) Taka kolorowa zmiana jest mile wskazana. Ta szpinakowa babeczka jest idealna do wielkanocnej, jak i do zwykłej kawusi. Można ją piec przecież przez cały rok!
Dla miłośników szpinaku to bardzo dobra wiadomość, bowiem mogą go też serwować teraz na słodko ;)
Zachęcam do wypieków, bo Wielkanoc już tuż, tuż ;)
Życzę smacznego i Wesołych Świąt!
Szpinak rozmrozić (można go podgrzewać na małym ogniu, a potem ostudzić i odcisnąć dokładnie z wody np. na sitku). Do miseczki wlać olej, przełożyć do niego szpinak i razem zmiksować blenderem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna i biała. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szpinak z olejem i całość razem zmiksować.
Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzić i przed podaniem na wielkanocny stół babkę posypać cukrem pudrem. Można udekorować zielonymi listkami bukszpanu i kandyzowanymi wiśniami.
Smacznego.