Przepisy Extra

Zielona wielkanocna babka

Piękna, apetyczna babka o przyjemnym, zielonym kolorze. Idealna na wielkanocny i wiosenny stół :)

To coś fajnego i nowego na świąteczny stół, kto ciągle szuka nowych inspiracji, to ten przepis jest dla właśnie Niego!

Mało pracy przy niej jest, piecze się godzinkę, a potem tylko dekoracja - tutaj możliwości jest kilka: można ją oblać lukrem, białą polewą czekoladową lub po prostu obsypać cukrem pudrem, i już śmiało można podać ją na stół.

A na świątecznym stole ta babka świetnie się prezentuje, ten zielony kolor po prostu przyciąga jak magnez wszystkich smakoszy - i dużych i małych, każdy tylko sięga po kawałek babki :)

To taka babka trochę w egzotycznym wydaniu ;) Dla mnie super! I Uwaga: ciasto ma piękny zielony kolor, a zero sztucznych barwników! Czytaj więcej

Ta zielona - szpinakowa babka jest wilgotna, słodka i ciekawie smakuje. Dzieci nazwały ją babką Shreka ;)

Komu znudziła się już żółta, tradycyjna babka, to właśnie może się przerzucić na taką zieloną ;) Taka kolorowa zmiana jest mile wskazana. Ta szpinakowa babeczka jest idealna do wielkanocnej, jak i do zwykłej kawusi. Można ją piec przecież przez cały rok!

Dla miłośników szpinaku to bardzo dobra wiadomość, bowiem mogą go też serwować teraz na słodko ;)

Zachęcam do wypieków, bo Wielkanoc już tuż, tuż ;)

Życzę smacznego i Wesołych Świąt!

Zielona wielkanocna babka

Składniki:

Babka ze szpinakiem:
25 dag szpinaku (mrożony)
1 ½ szklanki oleju
3 jajka
sól
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić (można go podgrzewać na małym ogniu, a potem ostudzić i odcisnąć dokładnie z wody np. na sitku). Do miseczki wlać olej, przełożyć do niego szpinak i razem zmiksować blenderem.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna i biała. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szpinak z olejem i całość razem zmiksować.

Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzić i przed podaniem na wielkanocny stół babkę posypać cukrem pudrem. Można udekorować zielonymi listkami bukszpanu i kandyzowanymi wiśniami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Fajne to ciasto ze szpinakiem, aromatyczne, puszyste i ma taki piękny, zielony kolor - kusi i przyciąga! Po kawałeczku i babeczka szybko znika, ja teraz zawsze piekę 2 zielone baby!
KaziaZ. [2020-03-05 10:08:08]
Dziękuję, spróbuję upiec następnym razem z innymi proporcjami. Wesołych Świąt :)
Dorota [2018-03-31 23:40:40]
Ja daje 1szklanke oleju i 1/2szkl wody mineralnej gazowane reszta jak, w przepisie
Halina [2018-03-31 21:16:26]
Super! Cieszę się bardzo, że babeczka się udała. Pięknie pachniała, była słodka i ten "leśny mech" to musiało wyglądać extra :) Gratuluję udanego wypieku i również pozdrawiam :)
Dorota [2017-04-27 22:04:43]
Dziękuję za radę odnośnie oleju. Dałam szklankę i wydawało mi się dość. Za to hojnie sypnęłam c. waniliowego. Bardzo nam smakuje. Pewnie gdybym dodała jeszcze te pół szklanki oleju, ciasto mniej by się kruszyło, ale to nam nie przeszkadza. Okruszki wyglądają jak leśny mech :) Pozdrawiam
beata [2017-04-27 14:45:35]
Takie są proporcje, i wszystko powinno się udać :) Ewentualnie na początku można dodać mniej tego oleju np. 1 szklankę, i podczas przygotowania ocenić czy ciasto nie jest za gęste (i potem za ciężkie do wyrośnięcia). Jeśli takie będzie to trochę tego oleju trzeba jeszcze dodać. Udanej babeczki życzę i pozdrawiam wiosenne :)
Dorota [2017-04-23 17:46:58]
Czy oleju nie za dużo? Obawiam się, czy wypiek nie będzie zbyt tłusty.
beata [2017-04-22 11:49:14]
To super! Bardzo się cieszę i dziękuję za miły komentarz :)
Dorota [2017-04-18 21:57:14]
Pani Doroto ciasto rewelacyjne wyszło dokładnie takie jak u Pani na zdjęciu i jest pyszne. Bardzo dziękuję za ten przepis i wszystkim polecam.
Iva [2017-04-16 00:21:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.