Ziemniaki, dynię, marchewkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do gorącego bulionu przełożyć ziemniaki, dynię, marchew, seler, imbir i liście laurowe. Wszystko razem wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie liście laurowe wyjąć i całość zmiksować blenderem.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do wędzonego boczku. Razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli z wędzonym boczkiem i jeszcze chwilę podsmażyć. Na koniec całą zawartość patelni przełożyć do zupy. Całość wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ostrej papryki w proszku, kurkumy i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać na gorąco. Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.