To propozycja dla wszystkich tych, którzy np. w Środę Popielcową i w Wielki Piątek chcą zachować post.
Ziemniaki, kapusta i ryba - to danie, które pozwoli najeść się nam do syta, a jak wiadomo, jeden taki posiłek w tym dniu można spożyć. Pozostaną nam jeszcze potem dwa lekkie, bo w Środę Popielcową i w Wielki Piątek obowiązuje post ścisły i oczywiście wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych.
Te ziemniaki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które pozwoli zaoszczędzić czas potrzebny na wykonanie innych przedświątecznych zadań. Czytaj więcej
Warto wiedzieć, że ziemniaki gotowane w mundurkach zachowują swoje właściwości odżywcze, a w połączeniu z kapustą kiszoną oraz rybą stanowią zdrową i smaczną wersją obiadu, którą można polecić na każdy dzień roku.
To również fajne danie dla osób dbających o linię, tutaj nie używamy żadnych tłuszczów, jak również to coś innego dla miłośników ziemniaków :)
To danie urzeka prostota i niepowtarzalny smak.
Smacznego!
Ziemniaki umyć dokładnie pod bieżącą wodą, wyszorować i osuszyć. Ziemniaki powinny być takiej samej wielkości. Ułożyć je na prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 °C, aż skórka zacznie pękać.
Podawać na ciepło, ułożyć na talerzu i posolić. Podawać z kiszoną kapustą i dowolną rybą np. opiekaną w zalewie.
Smacznego.