Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Przełożyć kiełbaskę i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbaski, wymieszać i chwilkę smażyć. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Pomidory razem z czosnkiem dodać do kiełbasy, razem chwilkę podsmażyć i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii, rozgniecionego w palcach majeranku, soli, pieprzu i razem wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i pokroić.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem (1 łyżką). Przygotowane wcześniej składniki podzielić na połowę i układać warstwami. Na spód wyłożyć połowę ziemniaków, pomidorów z kiełbaską, żółtego sera i zielonej pietruszki, a następnie pozostałe ziemniaki, pomidory z kiełbaską, żółty ser i zieloną pietruszkę. Wierzch zapiekanki posypać sezamem.
Naczynie z zapiekanką przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.