Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i kiełbasą

Składniki:

1,5 kg ziemniaków (tej samej wielkości)
3 łyżki oleju
30 dag kiełbasy
20 dag cebuli
50 dag pomidorów
4 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
bazylia
majeranek
sól
pieprz
15 dag żółtego sera
pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka sezamu

Sposób wykonania:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Przełożyć kiełbaskę i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbaski, wymieszać i chwilkę smażyć. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Pomidory razem z czosnkiem dodać do kiełbasy, razem chwilkę podsmażyć i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii, rozgniecionego w palcach majeranku, soli, pieprzu i razem wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i pokroić.

Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem (1 łyżką). Przygotowane wcześniej składniki podzielić na połowę i układać warstwami. Na spód wyłożyć połowę ziemniaków, pomidorów z kiełbaską, żółtego sera i zielonej pietruszki, a następnie pozostałe ziemniaki, pomidory z kiełbaską, żółty ser i zieloną pietruszkę. Wierzch zapiekanki posypać sezamem.

Naczynie z zapiekanką przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Witam i dziękuję :) To chyba była podwawelska kiełbaska - bardzo dobra :)
Dorota [2014-08-02 23:09:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.