To danie z ziemniakami i łososiem polecamy tym wszystkim, którzy dbają o zdrowie swoje i swoich rodzin, a ponadto są … oszczędni.
Ziemniaki - kartofle to zdrowe i pożywne warzywo często goszczące na naszych stołach. Mięso łososia jak wiadomo zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, a ponadto ma mnóstwo innych składników odżywczych i witamin.
Spożywanie mięsa tej ryby to można powiedzieć, gwarancja zdrowia i długiego życia. Chcesz mieć dobry wzrok, doskonałą pamięć, serce i naczynia krwionośne, a także mózg w dobrym stanie i nie zachorować na chorobę Alzheimera i raka? Jedz jak najwięcej łososia! Czytaj więcej
Ale to nie wszystko. Tak bogate w ważne dla organizmu człowieka składniki mięso łososia i ziemniaki trzeba odpowiednio przygotować...
Polecamy gotowanie na parze, potrawy tak przygotowane nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych.
I tutaj informacja dla oszczędnych. Przygotowanie tego dania w parowarze jest również„ekonomicznie uzasadnione”. Ziemniaki i łosoś gotują się równocześnie na dwóch poziomach parowaru, a więc …„dwa w jednym”.
Polecamy! :)
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w 0,5 cm plasterki. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki (wzdłuż). Do pierwszego pojemnika z parowaru przełożyć ziemniaki. Na nich położyć por i czosnek. Włączyć parowar na 15 minut.
Filet z łososia opłukać, osuszyć i przekroić na dwie części. Do drugiego pojemnika włożyć łososia i położyć na ziemniakach. Przykryć pokrywką i parować razem jeszcze 10 minut.
Ugotowane ziemniaczki z porem i czosnkiem posypać szczyptą ostrej i słodkiej papryki w proszku, tymianku, majeranku i oregano. Łososie skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą pieprzu cytrynowego i rozmarynu. Pojemniki z produktami ponownie złożyć i parować jeszcze razem przez około 5 minut.
Na talerzach rozłożyć łososie i ziemianki z porem, czosnkiem i posypać rzeżuchą lub koperkiem. Podawać z kiszonymi ogórkami.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Jest to danie dietetyczne oraz danie postne (idealna propozycja na obiad w Środę Popielcową i w Wielki Piątek).
Smacznego.