Ciekawa i sprawdzona receptura na prostą i błyskawiczną w przygotowaniu zupkę, dla każdego :) Bo chętnie zajadają się nią również nasi milusińscy ;)
Zupę tę naprawdę szybko się robi, właściwie robi się sama, bo zbyt dużo tutaj krojenia nie ma - tylko koperek. Jest dobra i delikatna w smaku, lekka dla naszego brzuszka, zbyt dużo gryzienia tutaj nie ma, wszystkie składniki są miękkie.
Jest świetna o każdej porze roku. Jest dla nas ratunkiem, kiedy nie chce nam się zbyt gotować lub nie mamy pomysłu na obiad, na zupkę. A trzeba dodać, że ta delikatna zupka ryżowa jest bardzo sycąca, jeden talerz syci, a jak zjemy dwa, to już nawet na drugie danie nie czekamy ;) Czytaj więcej
Ja przygotowywałam ją na samej wodzie, ale jeśli jest jeszcze rosół z niedzieli, to śmiało można go tutaj wykorzystać - będzie smaczniej!
Zachęcam do spróbowania prostej koperkowej, smacznego :)
Do garnka wlać wodę. Dodać Vegetę, szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i zagotować.
Biały ryż opłukać i wsypać do gotującej się wody z przyprawami. Dotować na małym na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zdjąć z ognia.
Koperek opłukać, osuszyć i poszatkować. Dodać do zupy wraz ze śmietanką, razem wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.