Przepisy Extra

Zupa koperkowa z ryżem

Ciekawa i sprawdzona receptura na prostą i błyskawiczną w przygotowaniu zupkę, dla każdego :) Bo chętnie zajadają się nią również nasi milusińscy ;)

Zupę tę naprawdę szybko się robi, właściwie robi się sama, bo zbyt dużo tutaj krojenia nie ma - tylko koperek. Jest dobra i delikatna w smaku, lekka dla naszego brzuszka, zbyt dużo gryzienia tutaj nie ma, wszystkie składniki są miękkie.

Jest świetna o każdej porze roku. Jest dla nas ratunkiem, kiedy nie chce nam się zbyt gotować lub nie mamy pomysłu na obiad, na zupkę. A trzeba dodać, że ta delikatna zupka ryżowa jest bardzo sycąca, jeden talerz syci, a jak zjemy dwa, to już nawet na drugie danie nie czekamy ;) Czytaj więcej

Ja przygotowywałam ją na samej wodzie, ale jeśli jest jeszcze rosół z niedzieli, to śmiało można go tutaj wykorzystać - będzie smaczniej!

Zachęcam do spróbowania prostej koperkowej, smacznego :)

Składniki:

2 litry wody
3 łyżeczki Vegety (bez sztucznych dodatków)
lubczyk (suszony)
sól
pieprz czarny
20 dag białego ryżu (pełniejszą szklankę)
1 pęczek koperku
2 łyżki śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę. Dodać Vegetę, szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i zagotować.

Biały ryż opłukać i wsypać do gotującej się wody z przyprawami. Dotować na małym na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zdjąć z ognia.

Koperek opłukać, osuszyć i poszatkować. Dodać do zupy wraz ze śmietanką, razem wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.