Do garnka wlać wodę. Dodać obrane z łusek cebule, liście laurowe, opłukane gałązki lubczyku oraz żeberka wieprzowe. Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Szczaw przebrać, odciąć ogonki, dokładnie opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać ugotowane cebule i razem zmiksować blenderem.
Wywar przecedzić i przelać do czystego garnka. Przełożyć do niego zmiksowany szczaw, razem wymieszać i podgrzewać. Mąkę krupczatkę dokładnie rozmieszać z wodą, dodać śmietanę i razem wymieszać. Dodać do tego kilka łyżek gorącej zupy i razem ponownie wymieszać. Następnie wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ryż ugotować i odcedzić. Rozłożyć łyżką do bulionówek i zalać gorącą zupą. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie posypać nim zupę.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.