Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć masło, roztopić, przełożyć cebulę i zeszklić. Ziemniaki i buraczki botwinki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Chwilkę razem podsmażyć, a następnie zalać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, Vegetę oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut.
Liście botwinki i jarmuż (twarde łodyżki usunąć) opłukać, osuszyć i pokroić. Przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować i pogotować jeszcze razem na średnim ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Zdjąć z ognia.
Śmietanę zahartować gorącą zupą, wlać do zupy i wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny, rozgnieciony w palcach majeranek, lubczyk i całość razem wymieszać. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.