Przepisy Extra

Zupa ziemniaczana z zielonym groszkiem i koperkiem

Zupa ziemniaczana z zielonym groszkiem i koperkiem

Składniki:

1 litr rosołu
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag zielonego groszku (świeżego)
5 dag cebuli
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek koperku
sól
pieprz czarny
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Rosół zagotować, przełożyć do niego ziemniaki i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Zielony groszek obrać, opłukać i dodać do ziemniaków. Wymieszać i gotować dalej razem przez około 7 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić, masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i zagotować, a na koniec całość przelać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.

Koperek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Jeśli będzie potrzeba to przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.