Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Rosół zagotować, przełożyć do niego ziemniaki i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Zielony groszek obrać, opłukać i dodać do ziemniaków. Wymieszać i gotować dalej razem przez około 7 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić, masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i zagotować, a na koniec całość przelać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.
Koperek opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Jeśli będzie potrzeba to przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.