Przepisy Extra

Delikatna zupa z zielonym groszkiem i boczkiem

Składniki:

1,20 litra wody
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
1 liść laurowy
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
20 dag zielonego groszku (świeżego)
10 dag wędzonego boczku
15 dag cebuli
sól
pieprz
½ pęczka koperku
1 łyżka śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Wodę wlać do garnka, dodać Vegetę, listek laurowy i zagotować.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i dalej razem smażyć. Następnie razem z opłukanym zielonym groszkiem przełożyć do podgotowanych ziemniaków i wymieszać. Gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut i zdjąć z ognia.

Koperek opłukać, osuszyć, pokroić i razem ze śmietanką dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.