Zupy to obowiązkowe danie każdego obiadu. Można przygotować je z różnych produktów. Istnieje chyba niezliczona ilość przepisów na zupy...
Mogą mieć charakter wytrawny, wykonane na bazie wywarów z mięsa z dodatkiem jarzyn, a nawet ziół. Popularne są zupy rybne, które również mogą zawierać warzywa lub zioła. Inną grupą tych potraw są zupy na słodko, do wykonania których wykorzystuje się owoce.
Zupy w zimie mogą rozgrzewać, a latem chłodzić organizm człowieka.
Do przygotowania zup można wykorzystywać zarówno warzywa i owoce świeże, jak również mrożone lub suszone. Produkty te można łączyć w dowolnych kombinacjach i ilościach. I zapewne zupa zawsze będzie smaczna i zdrowa. Jak widać zupy można gotować z różnych produktów, wykorzystując to co akurat mamy w lodówce lub spiżarni... Czytaj więcej
Poniżej znajdziecie klasyczny przepis kulinarny na zupę jarzynową z dodatkiem białej fasolki. U nas jest to fasolka z puszki, ale może to również być zwykła fasolka typu Jaś. Z fasolką z puszki jest o wiele szybciej i wygodniej.
Z podanego przepisu wyjdzie smaczna i pożywna zupa, doskonała tak jak zresztą wszystkie zupy, na każdą porę roku.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Do garnka wlać około 3 litry zimnej wody. Dodać kostkę rosołową i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, umyć i wrzucić do gotującego się bulionu. Gdy będą już miękkie, wyciągnąć, lekko ostudzić i pokroić w kostkę (najlepiej siatką do krojenia jarzyn). Dodać do zupy wraz z białą fasolką konserwową (razem z zalewą z puszki). Całość wymieszać i zagotować.
Masło przełożyć na patelnie i gdy się roztopi dodać mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i chwilkę smażyć, dodać zimnej wody (około 1/3 szklanki) wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Zagotować i zupę zdjąć z ognia. Następnie dodać przyprawę w płynie Maggi i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.