To coś dobrego dla miłośników fasolki oraz smacznych i pożywnych zup!
Ta zupa jest także świetnym rozwiązaniem dla zapracowanych, bowiem w bardzo krótkim czasie można przygotować bardzo dobrą zupkę, i to dużą ilość. Spokojnie starczy nam jej na dwa dni lub na obiad dla dużej rodzinki.
Jest świetna latem, jak i jesienią i zimą - w tych zimowych miesiącach warto naszą fasolową wzbogacić pod koniec gotowania o bardzo zdrowy i aromatyczny czosnek - mniam :)
Smacznego.
Por pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Całość zalać bulionem (może też być rosołem z niedzieli lub wodą, w której parzyła się domowa szynka) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Dodać odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę i zagotować.
Na małej patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i razem chwilkę smażyć. Następnie wlać trochę zupy, cały czas miesząc i zagotować zasmażkę. Przełożyć ją do gotującej się zupy i całość mieszając zagotować.
Gotową zupę zdjąć z ognia. Pęczek natki zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do zupy wraz ze szczyptą tymianku i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.